Knedle ze śliwkami
Sezon na śliwki dobiega końca i przed pierwszymi przymrozkami proponujemy zrobić z nich knedle ze śliwkami – obiad na słodko. W tej wersji zdecydowaliśmy się zrobić ciasto na knedle z dodatkiem białego sera, dzięki czemu jest ono delikatniejsze i pełniejsze w smaku. Tradycyjnie do knedli ze śliwkami przygotowaliśmy naszą ulubioną chrupiącą posypkę z aromatycznym cynamonem i podaliśmy je z dodatkiem ubitej śmietany. Pycha. 🙂
Składniki na knedle ze śliwkami
Ciasto na serowe knedle:
- 500 g ziemniaków
- 250 g białego sera
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie ze śliwek:
Posypka:
- 40 g masła
- 50 g bułki tartej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki trzcinowego cukru
|
Przygotowanie
Nadzienie ze śliwek:
Śliwki umyć, naciąć w poprzek, wyjąć pestkę, przełożyć do miski. Dodać brązowy cukier oraz cynamon, wymieszać.
Posypka:
Na patelni rozpuścić masło, wsypać bułkę tartą, smażyć na małym ogniu do jej zrumienienia się. Dodać brązowy cukier oraz cynamon, wymieszać i odstawić z ognia.
Ciasto na serowe knedle:
Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Dokładnie pognieść tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do jeszcze ciepłych wkruszyć biały ser, dodać masło, mąki, jajko oraz sól. Zagnieść ciasto.
Wykonanie
Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać je na dłoni. Na środek położyć całą śliwkę, zlepić ciasto i uformować z niego w dłoniach kulę. Knedle ze śliwkami odkładać na blat oprószony mąką.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wkładać knedle, gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć je delikatnie łyżką cedzakową.
Knedle ze śliwkami posypać przygotowaną wcześniej słodką posypką. Podawać z dodatkiem kwaśnej lub ubitej słodkiej śmietany.
|
2 Komentarze
Kaś-ka
29 października 2018 at 20:11
Uwielbiam. 🙂 Z zasmażaną bułeczką zjadam więcej niż powinnam. 😉
iza
29 października 2018 at 10:03
bardzo lubię takie knedla