Knedle ze śliwkami

M&B
knedle ze śliwkami

Sezon na śliwki dobiega końca i przed pierwszymi przymrozkami proponujemy zrobić z nich knedle ze śliwkami – obiad na słodko. W tej wersji zdecydowaliśmy się zrobić ciasto na knedle z dodatkiem białego sera, dzięki czemu jest ono delikatniejsze i pełniejsze w smaku. Tradycyjnie do knedli ze śliwkami przygotowaliśmy naszą ulubioną chrupiącą posypkę z aromatycznym cynamonem i podaliśmy je z dodatkiem ubitej śmietany. Pycha. 🙂

Składniki na knedle ze śliwkami

Ciasto na serowe knedle:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g białego sera
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie ze śliwek:

Posypka:

  • 40 g masła
  • 50 g bułki tartej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki trzcinowego cukru




Przygotowanie

Nadzienie ze śliwek:

Śliwki umyć, naciąć w poprzek, wyjąć pestkę, przełożyć do miski. Dodać brązowy cukier oraz cynamon, wymieszać.

Posypka:

Na patelni rozpuścić masło, wsypać bułkę tartą, smażyć na małym ogniu do jej zrumienienia się. Dodać brązowy cukier oraz cynamon, wymieszać i odstawić z ognia.

Ciasto na serowe knedle:

Obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Dokładnie pognieść tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do jeszcze ciepłych wkruszyć biały ser, dodać masło, mąki, jajko oraz sól. Zagnieść ciasto.

Wykonanie

Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać je na dłoni. Na środek położyć całą śliwkę, zlepić ciasto i uformować z niego w dłoniach kulę. Knedle ze śliwkami odkładać na blat oprószony mąką.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wkładać knedle, gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć je delikatnie łyżką cedzakową.

Knedle ze śliwkami posypać przygotowaną wcześniej słodką posypką. Podawać z dodatkiem kwaśnej lub ubitej słodkiej śmietany.




knedle ze śliwkami

knedle ze śliwkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Knedle ze śliwkami
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • Kaś-ka

    29 października 2018 at 20:11

    Uwielbiam. 🙂 Z zasmażaną bułeczką zjadam więcej niż powinnam. 😉

  • iza

    29 października 2018 at 10:03

    bardzo lubię takie knedla

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis