Kruche ciasteczka z makiem

M&B
Kruche ciasteczka z makiem

Weekend z makiem zakończyliśmy kruchymi ciasteczkami, tak dobrymi, że aż chciało się nimi dzielić. 🙂 Z pomocą rękawa cukierniczego i tylki udało się wyczarować kształt ciastek jak ze sklepowej półki – to była bardzo przyjemna i relaksująca zabawa. W takiej formie ciasteczka z makiem jeszcze bardziej kusiły i spora porcja zabrana do pracy rozeszła się w mgnieniu oka. 🙂

Kruche ciasteczka z makiem – składniki
  • 100 g maku niemielonego
  • 200 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 70 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej




Wykonanie

Mak wsypać do garnka, wlać szklankę wrzącej wody i zostawić na 10 minut. Po tym czasie gotować na małym ogniu przez 30 minut. Pozostawić na sicie wyłożonym gazą na kilkanaście minut. Zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Dodać jajko, chwilę miksować, żeby dobrze się połączyło i nadało dodatkowej puszystości.

Następnie wsypywać stopniowo przesianą mąkę, cały czas miksując. Na koniec dodać mak, dokładnie wymieszać łyżką.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego ze średnią tylką, nakładać podłużne porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), kruche ciasteczka z makiem piec ok. 13 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kruche ciasteczka z makiem
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis