Walentynkowy sernik na zimno
Bardzo efektownie wyglądający sernik na zimno na Dzień Zakochanych. Mimo że przygotowanie serduszek z galaretki jest żmudne i wymaga cierpliwości, zostanie to wynagrodzone zachwytem ukochanej osoby. Sernik jest lekki, więc idealnie będzie się nadawał na romantyczną kolację.
Walentynkowy sernik na zimno – składniki
Spód:
- 100 g herbatników
- 50 g stopionego masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki w temperaturze pokojowej
- 20 g żelatyny (lub ilość wg opakowania na 1 litr płynu)
- 1/2 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
Przygotowanie
Przygotowanie sernika najlepiej rozpocząć dzień wcześniej od zrobienia serduszek z truskawkowej galaretki, którą należy rozpuścić w szklance gorącej wody, przestudzić i wlać do silikonowych foremek w kształcie serca. Jeśli forma ma tylko kilka takich wzorków, trzeba pozwolić galaretce dobrze zastygnąć, wyjąć serduszka i ponownie wlać galaretkę. Wyjmowanie zawartości formy silikonowej można ułatwić sobie zanurzając jej spód na chwilę w ciepłej wodzie.
Spód:
Gdy mamy gotowe serduszka z galaretki, można zacząć przygotowanie sernika.
Herbatniki rozdrobnić w malakserze, dodać stopione i przestudzone masło, wymieszać. Wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa serowa:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić.
Ser wraz z kremówką i cukrem pudrem zmiksować na małych obrotach, następnie ciągle miksując stopniowo dodawać letnią żelatynę.
Wykonanie
W serduszka z galaretki wbić wykałaczki, żeby można było je ustawić w serniku.
Na schłodzony spód wylać masę serową, powbijać serduszka, wstawić do lodówki.
Agrestową galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (wg przepisu na opakowaniu), ostudzić. Gdy będzie już zimna i tężejąca, wylać ją na wierzch sernika. Wykałaczki można wcześniej wyjąć, ale są one wskazówką, gdzie kroić sernik, aby pokazać czerwone serduszka.
Sernik wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.