Sycące bułki pszenne
Sycące bułki pszenne zrobiliśmy na sobotnie późniejsze śniadanie. Ich przygotowanie i wypieczenie trwało niewiele ponad godzinę, w tym czasie przygotowaliśmy także dodatki do pieczywa. Bułki wyszły chrupiące, a w porównaniu do kajzerek dostępnych w sklepach mniej napowietrzone i już jedną można było się najeść. Są więc idealne, żeby zrobić z nich kanapkę do szkoły lub pracy, a także na śniadanie, gdy czeka nas długi dzień.
Sycące bułki pszenne – składniki
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
|
Wykonanie
W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem, wlać podgrzaną wodę (ok. 30oC), wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Z ciasta uformować 6 bułek, rozłożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
Bułki pszenne naciąć, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 25 minut.
|