Sycące bułki pszenne

M&B
Sycące bułki pszenne

Sycące bułki pszenne zrobiliśmy na sobotnie późniejsze śniadanie. Ich przygotowanie i wypieczenie trwało niewiele ponad godzinę, w tym czasie przygotowaliśmy także dodatki do pieczywa. Bułki wyszły chrupiące, a w porównaniu do kajzerek dostępnych w sklepach mniej napowietrzone i już jedną można było się najeść. Są więc idealne, żeby zrobić z nich kanapkę do szkoły lub pracy, a także na śniadanie, gdy czeka nas długi dzień.

Sycące bułki pszenne – składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli




Wykonanie

W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem, wlać podgrzaną wodę (ok. 30oC), wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Z ciasta uformować 6 bułek, rozłożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.

Bułki pszenne naciąć, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 25 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sycące bułki pszenne
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis