Pączki z serkiem homogenizowanym

Tak się złożyło, że w sobotnie popołudnie nie mieliśmy żadnego słodkiego dodatku do kawy. Ten zaskakujący brak udało się wypełnić, robiąc szybkie pączki z serkiem homogenizowanym. Dosłownie w kilkanaście minut, w trakcie których smalec się nagrzewał, ciasto było już gotowe. Po obtoczeniu małych pączków w cukrze z dodatkiem cynamonu, zasiedliśmy do kawki, ciesząc się pączkami z serka homogenizowanego, w sam raz na kęsik lub dwa. 🙂 Ponieważ był to szybki i smaczny dodatek do kawki, pączusie będziemy robić jeszcze nie raz. 🙂
Pączki z serkiem homogenizowanym – składniki
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 małe opakowanie (8g) cukru wanilinowego
- 1 łyżka wódki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- drobny cukier
- cynamon
- olej lub smalec do smażenia
Wykonanie
W pierwszej kolejności jajka rozkłócić trzepaczką ze szczyptą soli i cynamonem, następnie dodać serki homogenizowane, cukier wanilinowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać wódkę. Całość dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto będzie miało gęstą, ale luźną konsystencję.
W dużym garnku powoli podgrzać smalec lub olej do temperatury 175oC.
Na łyżkę zamoczoną w gorącym tłuszczu nabierać porcję ciasta, drugą łyżką zsunąć ją do garnka. Smażyć, aż pączki zrumienią się z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy.
Na zakończenie, jeszcze ciepłe pączki z serkiem homogenizowanym, obtoczyć w mieszance drobnego cukru i cynamonu.
Podobne przepisy
