Pączki z serkiem homogenizowanym

M&B
Pączki z serkiem homogenizowanym

Tak się złożyło, że w sobotnie popołudnie nie mieliśmy żadnego słodkiego dodatku do kawy. Ten zaskakujący brak udało się wypełnić, robiąc szybkie pączki z serkiem homogenizowanym. Dosłownie w kilkanaście minut, w trakcie których smalec się  nagrzewał, ciasto było już gotowe. Po obtoczeniu małych pączków w cukrze z dodatkiem cynamonu, zasiedliśmy do kawki, ciesząc się pączkami z serka homogenizowanego, w sam raz na kęsik lub dwa. 🙂 Ponieważ był to szybki i smaczny dodatek do kawki, pączusie będziemy robić jeszcze nie raz. 🙂

Pączki z serkiem homogenizowanym – składniki

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 małe opakowanie (8g) cukru wanilinowego
  • 1 łyżka wódki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • drobny cukier
  • cynamon
  • olej lub smalec do smażenia




Wykonanie

W pierwszej kolejności jajka rozkłócić trzepaczką ze szczyptą soli i cynamonem, następnie dodać serki homogenizowane, cukier wanilinowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać wódkę. Całość dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto będzie miało gęstą, ale luźną konsystencję.

W dużym garnku powoli podgrzać smalec lub olej do temperatury 175oC.

Na łyżkę zamoczoną w gorącym tłuszczu nabierać porcję ciasta, drugą łyżką zsunąć ją do garnka. Smażyć, aż pączki zrumienią się z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy.

Na zakończenie, jeszcze ciepłe pączki z serkiem homogenizowanym, obtoczyć w mieszance drobnego cukru i cynamonu.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pączki z serkiem homogenizowanym
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis