Jab艂kowa pokusa
Czas na jab艂ka. 馃檪 A to ciasto jest tak pyszne, 偶e nie mogli艣my oprze膰 si臋 pokusie zjedzenia jeszcze jednej porcji, st膮d ta nazwa. Oczywi艣cie sprawdzili艣my w Internecie, czy nie ma takiego ciasta i okaza艂o si臋, 偶e propozycji jest kilka, ale ka偶da z nich to inne wykonanie. Nasza „jab艂kowa pokusa” jest orzechowa z nutk膮 cynamonu, mocno jab艂kowa, a do tego przykryta ko艂derk膮 masy 艣mietankowej. Wprost idealna, aby kogo艣 skusi膰. 馃檪
Jab艂kowa pokusa – sk艂adniki
Ciasto:
- 150 g mas艂a w temperaturze pokojowej
- 125 g cukru
- 3 jajka
- 50 g m膮ki pszennej
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 1 艂y偶eczka cynamonu
- 1 艂y偶eczka kakao
- 80 g orzech贸w laskowych lub orzech贸w w艂oskich
- 1 szczypta soli
- mas艂o lub margaryna do nat艂uszczenia tortownicy
Warstwa jab艂ek:
- 1 kg jab艂ek
- sok z jednej cytryny
- 90 g cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Masa 艣mietankowa:
- 300 g krem贸wki 30%
- 1 opakowanie 艣mietan-fixu
- 1,5 艂y偶eczki cukru pudru
Dodatkowo:
- gorzka czekolada do posypania
- orzechy do ozdobienia ciasta
|
Przygotowanie
Ciasto:
Mas艂o utrze膰 z cukrem na kremow膮 konsystencj臋. Kolejno wbija膰 jajka i miksowa膰 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
Do masy przesia膰 m膮k臋, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, doda膰 szczypt臋 soli i dok艂adnie wymiesza膰 lub zmiksowa膰.
Orzechy posieka膰 no偶em, dosypa膰 do ciasta, ponownie wymiesza膰.
Dno tortownicy wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia, boki nat艂u艣ci膰, wyla膰 r贸wnomiernie ciasto i wstawi膰 do nagrzanego do 170oC piekarnika. Piec z termoobiegiem 30 minut. Wystudzi膰.
Warstwa jab艂ek:
Jab艂ka umy膰, obra膰 i zetrze膰 do miseczki z sokiem z cytryny na tarce na du偶ych oczkach, wymiesza膰.
Jab艂ka prze艂o偶y膰 do garnka, doda膰 cukier i budy艅 waniliowy, dok艂adnie wymiesza膰, doda膰 roztrzepane jajka. Postawi膰 na 艣redni ogie艅 i stale mieszaj膮c, zagotowa膰. Odstawi膰 na kilka minut do lekkiego ostygni臋cia.
Masa 艣mietankowa:
Dobrze sch艂odzon膮 艣mietan臋 lekko ubi膰, doda膰 cukier puder i 艣mietan-fix, ubi膰 na sztywno.
Wykonanie
Na zimny sp贸d ciasta roz艂o偶y膰 warstw臋 jab艂ek, pozostawi膰 do ca艂kowitego wystudzenia. Nast臋pnie ciasto najlepiej prze艂o偶y膰 do lod贸wki.
Na jab艂kach rozprowadzi膰 krem贸wk臋, na kt贸r膮 zetrze膰 gorzk膮 czekolad臋. Na koniec ciasto ozdobi膰 orzechami.
Ciasto „jab艂kowa pokusa” przechowywa膰 w lod贸wce.
|
2 Komentarze
M&B
7 listopada 2016 at 23:44
Bardzo nas cieszy, 偶e skorzysta艂a艣 z naszego przepisu i ciasto umili Tobie chwile przy kawie. Dla nas takie komentarze s膮 dodatkow膮 motywacj膮 do dzielenia si臋 naszymi pomys艂ami i rozwijania strony. 呕yczymy smacznego i pozdrawiamy. 馃檪
Basia
7 listopada 2016 at 21:34
Ciasto czeka u mnie w lod贸wce na jutrzejsz膮 kaw臋 馃檪 Bardzo jestem ciekawa jak wysz艂o. Pierwszy przepis jaki pr贸buj臋 z Waszej strony, ale na pewno nie ostatni. Zauwa偶y艂am jeszcze kilka ciekawych. Pozdrawiam serdecznie.