Jabłkowa pokusa

M&B
Jabłkowa pokusa

Czas na jabłka. 🙂 A to ciasto jest tak pyszne, że nie mogliśmy oprzeć się pokusie zjedzenia jeszcze jednej porcji, stąd ta nazwa. Oczywiście sprawdziliśmy w Internecie, czy nie ma takiego ciasta i okazało się, że propozycji jest kilka, ale każda z nich to inne wykonanie. Nasza „jabłkowa pokusa” jest orzechowa z nutką cynamonu, mocno jabłkowa, a do tego przykryta kołderką masy śmietankowej. Wprost idealna, aby kogoś skusić. 🙂

Jabłkowa pokusa – składniki

Ciasto:

  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 80 g orzechów laskowych lub orzechów włoskich
  • 1 szczypta soli
  • masło lub margaryna do natłuszczenia tortownicy

Warstwa jabłek:

  • 1 kg jabłek
  • sok z jednej cytryny
  • 90 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Masa śmietankowa:

  • 300 g kremówki 30%
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

  • gorzka czekolada do posypania
  • orzechy do ozdobienia ciasta




Przygotowanie

Ciasto:

Masło utrzeć z cukrem na kremową konsystencję. Kolejno wbijać jajka i miksować do połączenia się składników.

Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać lub zmiksować.

Orzechy posiekać nożem, dosypać do ciasta, ponownie wymieszać.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić, wylać równomiernie ciasto i wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika. Piec z termoobiegiem 30 minut. Wystudzić.

Warstwa jabłek:

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć do miseczki z sokiem z cytryny na tarce na dużych oczkach, wymieszać.

Jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier i budyń waniliowy, dokładnie wymieszać, dodać roztrzepane jajka. Postawić na średni ogień i stale mieszając, zagotować. Odstawić na kilka minut do lekkiego ostygnięcia.

Masa śmietankowa:

Dobrze schłodzoną śmietanę lekko ubić, dodać cukier puder i śmietan-fix, ubić na sztywno.

Wykonanie

Na zimny spód ciasta rozłożyć warstwę jabłek, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto najlepiej przełożyć do lodówki.

Na jabłkach rozprowadzić kremówkę, na którą zetrzeć gorzką czekoladę. Na koniec ciasto ozdobić orzechami.

Ciasto „jabłkowa pokusa” przechowywać w lodówce.




Jabłkowa pokusa

Jabłkowa pokusa

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Jabłkowa pokusa
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    7 listopada 2016 at 23:44

    Bardzo nas cieszy, że skorzystałaś z naszego przepisu i ciasto umili Tobie chwile przy kawie. Dla nas takie komentarze są dodatkową motywacją do dzielenia się naszymi pomysłami i rozwijania strony. Życzymy smacznego i pozdrawiamy. 🙂

  • Basia

    7 listopada 2016 at 21:34

    Ciasto czeka u mnie w lodówce na jutrzejszą kawę 🙂 Bardzo jestem ciekawa jak wyszło. Pierwszy przepis jaki próbuję z Waszej strony, ale na pewno nie ostatni. Zauważyłam jeszcze kilka ciekawych. Pozdrawiam serdecznie.

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis