Ciasto z bananami

Ciasto z bananami to nasza propozycja do niedzielnej, popołudniowej kawy. Składa się z tego, co najbardziej lubimy – puszystego ciasta, świeżych owoców, słodkiego kremu i czekoladowej polewy. Ciasto w przekroju wygląda bardzo ładnie i trudno mu się oprzeć, tym bardziej, że banany pachną słodko i kusząco. Jeżeli deser chcemy podać gościom, to najlepiej ciasto z bananami przygotować tego samego dnia, gdyż owoce po dłuższym czasie mogą ściemnieć.
Ciasto z bananami – składniki
Ciasto:
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Masa budyniowa:
- 1 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 l mleka
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- cukier do smaku
Czekoladowa polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml mleka
- 50 g masła
Dodatkowo:
- 5-6 bananów
- dżem morelowy
- 3 łyżki rumu
- 3 łyżki wody
Przygotowanie
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Dodać olej, następnie łyżką wmieszać przesianą mąkę.
Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Masa budyniowa:
Budyń ugotować w 1/2 l mleka, dosłodzić do smaku. Wystudzić, w tym czasie kilka razy go przemieszać.
Do budyniu wmiksować masło do uzyskania jednolitej, kremowej masy.
Czekoladowa polewa:
Do garnka połamać czekoladę, dodać masło i mleko, podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą – nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do przestygnięcia.
Wykonanie
Rum wymieszać z wodą, nasączyć nim ciasto, następnie rozprowadzić cienką warstwę dżemu.
Ułożyć pokrojone banany, równomiernie pokryć je masą budyniową.
Na wierzch wylać czekoladową polewę. Ciasto z bananami wstawić do lodówki.
Podobne przepisy

7 Komentarze
Wiesia
21 listopada 2017 at 17:54
Dzisiaj robilam – w smaku cudo ale gdzies popelnilam blad – masa budyniowa „ucieka” mi od biszkoptu – moze powinnam banany pokroic na plasterki – przekroilam je tylko na pol 🙁 Ale przepis super. Dziekuje za dodanie
M&B
8 lutego 2017 at 12:13
Bardzo nas cieszy, że ciasto wszystkim smakowało. 🙂 Dziękujemy za komentarz i pozdrawiamy.
Ewa
8 lutego 2017 at 11:34
Ciasto świetne i świetnie smakuje wygląda też super goście i domownicy zachwyceni polecam
M&B
22 lutego 2016 at 23:02
Użyliśmy szklanej, żaroodpornej formy o wymiarach 30 na 22 cm, ale można użyć większej, bo biszkopt wychodzi dosyć wysoki. Masy budyniowej i polewy czekoladowej z pewnością także wystarczy. 🙂
Ania
22 lutego 2016 at 22:38
Fajne ciasto, w jakiej blaszce piekłaś biszkopt?
ami
22 lutego 2016 at 21:57
Fantastycznie wygląda to ciacho 🙂
Asa_6niebo
21 lutego 2016 at 15:30
Choć nie przepadam za bananami, bardzo podoba mi się Twoje ciacho.