Tarta z jabłkami i orzechami

Na pomysł tarty z jabłkami i orzechami wpadłam kilka lat temu, kiedy zastanawiałam się, co słodkiego przygotować na przyjazd Siostry z Mężem. Akurat byłam w domu rodzinnym, w sadzie dojrzewały jabłka, a w kuchni był kosz pełen zeszłorocznych orzechów włoskich. Wystarczyło jedynie odpowiednio połączyć te dary jesieni z karmelizowanym cukrem i wyszło pyszne nadzienie do tarty. Od tamtej pory co roku piekę tartę z jabłkami i orzechami, teraz tym smakiem delektujemy się z Moim B., więc i Wam polecamy wykonanie tego prostego ciasta.
Tarta z jabłkami i orzechami – składniki
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 4 duże, twarde jabłka
- 70 g orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru
|
Przygotowanie
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, wysypać na niego fasolę. Piec 5-10 minut w temperaturze 180oC z włączonym termoobiegiem, usunąć fasolę i papier i ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut.
Nadzienie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a te na plasterki.
Orzechy wyłuskać, przebrać i posiekać na kawałki.
Na suchą patelnię rozsypać cukier, chwilę go potrzymać na małym ogniu, aby się zaczął rozpuszczać, ułożyć na nim plasterki jabłek. Dalej piec na małym ogniu, aż będą miękkie, od czasu do czasu przewracać, aby jabłka równomiernie pokryły się cukrem i zmiękły. Pod koniec pieczenia do jabłek dosypać orzechy, jeszcze chwilę podsmażać.
Wykonanie
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka wraz z orzechami. Tartę z jabłkami i orzechami piec w nagrzanym do 180oC piekarniku (z termoobiegiem) przez 20-25 minut. Gdyby ciasto zaczęło się za bardzo przypiekać, całość należy przykryć papierem do pieczenia.
|
Podobne przepisy
