Tarta z owocami leśnymi

Zamkniętym w pudełeczkach, kolorowym i dorodnym malinom, borówkom i jeżynom nie mogliśmy się oprzeć. Użyliśmy ich do zrobienia tarty z leśnymi owocami, którą równie dobrze można by nazwać „wspomnienie lata”. Lekka pianka z galaretką dobrze komponuje się z kruchą tartą oraz leśnymi owocami, sprawiając, że ten niezbyt słodki deser przywrócił wspomnienia z gorących letnich dni.
Tarta z owocami leśnymi – składniki
Owoce:
Masa śmietanowa:
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 1 galaretka agrestowa
- 250 ml gorącej wody
Kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 szczypta soli
|
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, dodać szczyptę soli oraz pokrojone masło, całość posiekać dużym nożem. Wlać żółtko i wodę, krótko wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, przy pomocy wałka przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia formy do tarty (26 cm), wylepić brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem, wstawić na 15 minut do lodówki.
Tartę włożyć do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 15-20 minut – do zarumienienia się ciasta. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
Masa śmietanowa:
Galaretkę wsypać do 250 ml gorącej wody, dokładnie rozpuścić proszek. Odstawić do wystygnięcia.
Gdy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć, ubić kremówkę na sztywno. Wlewać do niej cienkim strumieniem galaretkę, miksując na minimalnych obrotach.
Wykonanie
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć masę śmietanową, na niej porozkładać maliny, jeżyny i borówki.
Tartę z leśnymi owocami wstawić do lodówki.
|