Kotlety pożarskie
Kotlety pożarskie planowaliśmy zrobić od dłuższego czasu, są one bowiem ciekawą alternatywą dla tradycyjnie smażonej piersi z kurczaka. Kotlety Pożarskiego wymagają nieco zaangażowania i czasu, ale gwarantują za to wyborny efekt smakowy. Złociste panierowane kotlety z piersi kurczaka, pochodzące z kuchni rosyjskiej, wg legendy miały zostać podane carowi Mikołajowi I, któremu bardzo zasmakowały i kazał je przyrządzać także na swoim dworze. Jeśli ktoś spróbuje kotletów pożarskich, z pewnością będzie wiedział, dlaczego znalazły one tak duże uznanie u tego władcy.
Składniki na kotlety pożarskie
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 jajko
- mąka, bułka tarta do panierowania kotletów
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Mięso z piersi kurczaka pokroić na wąskie paski, następnie drobno je posiekać.
Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać.
Białko jajka oddzielić od żółtka, białko ubić na sztywno.
Do miski przełożyć mięso, dodać żółtko, 2 łyżki tartej bułki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać składniki, dodać pianę z białka, ponownie wymieszać mięsną masę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wbić jajko do głębokiego talerza i rozkłócić je, na płytkie talerze wysypać mąkę oraz bułkę tartą.
Z mięsnej masy formować podłużne kotlety, obtaczać je w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Kotlety z piersi kurczaka kłaść na rozgrzany olej, smażyć pod przykryciem na małym ogniu z obu stron na złoty kolor (około 10 minut z każdej strony).
Kotlety pożarskie podawać z ziemniakami z wody oraz ulubioną surówką.
|
2 Komentarze
Weronika
7 grudnia 2017 at 10:54
A myślisz, że będą dobre z sosem grzybowym ? Ostatnio posmakował mi ten robiony na koncentracie grzybowej od Krakusa . Sos jest z nim smaczny i aromatyczny. Dodatkowo bez konserwantów.
posmakujto!
18 listopada 2017 at 22:38
Muszę ich spróbować! 🙂