Rogaliki z ciasta francuskiego z makiem
Z przygotowania tegorocznych świątecznych smakołyków z makiem zostało nam trochę masy makowej, z której zrobiliśmy proste rogale z ciasta francuskiego z makiem. Są one także szybkie w wykonaniu i już po niespełna godzinie można zajadać się maślanymi i aromatycznymi rogalami z makiem. Jeżeli więc w gorącym przedświątecznym okresie nie macie czasu na szykowanie wigilijnych potraw z makiem, możecie sięgnąć po nasz przepis na rogaliki z makiem z ciasta francuskiego. 🙂
Składniki na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
- 8 łyżek masy makowej z bakaliami
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 10 minut przed robieniem rogalików. Rozwinąć je na blacie, podzielić na 4 równe prostokąty wzdłuż krótszego boku. Każdy z nich przekroić po przekątnej na dwa trójkąty prostokątne.
Łyżkę masy makowej nakładać na środek ciasta przy kącie prostym, następnie zaczynając od najkrótszego boku, zwijać rogaliki. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem, którym było zawinięte ciasto, posmarować rozkłóconym jajkiem.
Rogaliki z ciasta francuskiego z makiem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 20 minut.