Zupa z czerwonej soczewicy
Przepis na zupę z czerwonej soczewicy przybył do naszego rodzinnego domu kilkanaście lat temu. Do tamtej pory nigdy wcześniej nie jadłem nasion tej rośliny, ale tym daniem od razu przekonała mnie do siebie. Teraz przy okazji prowadzenia bloga mogłem sobie o niej po dłuższym czasie przypomnieć. Ważnym elementem zupy z czerwonej soczewicy jest wędzona kiełbasa lub boczek, które nadają wspaniałego smaku i aromatu.
Zupa z czerwonej soczewicy – składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 1/2 litra wywaru z warzyw lub rosołu
- 200 g kiełbasy
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 czubata łyżka curry
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 szczypta chilli
- 1/2 pęczka natki pietruszki
|
Przygotowanie
Marchewki i cebule obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory wyjąć z puszki i pokroić na mniejsze kawałki.
Do garnka z rosołem lub wywarem z warzyw dodać marchew, cebule, czosnek i pomidory wraz z zalewą. Gotować 15 minut.
Do zupy wsypać soczewicę i pokrojoną w plasterki kiełbasę, trzymać na średnim ogniu 10-15 minut do momentu, aż soczewica zmięknie. Doprawić do smaku curry, pieprzem, solą, słodką papryką oraz chilli.
Przy serwowaniu zupę z czerwonej soczewicy posypać posiekaną natką pietruszki.
|