Kaczka w pomarańczach
W świątecznej atmosferze na naszym stole pojawiła się kaczka w pomarańczach. Danie to przygotowaliśmy nie tylko ze względu na Święto Niepodległości, ale przede wszystkim na nasze małe rocznice – drugą rocznicę naszych pierwszych kilku wspólnych dni oraz pierwszą mieszkania razem. Jeśli dodamy do tego, że 12 to data naszych miesięcznic, to wyjdzie na to, że kaczka w pomarańczach uświetniła sobą aż 4 ważne daty. 🙂
Kaczka w pomarańczach – składniki
- 1 kaczka (ok. 2kg)
- 2 pomarańcze
- 1 jabłko
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz do natarcia kaczki
- 1/2 szklanki wody
|
Przygotowanie
Kaczkę dokładnie umyć, obficie natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem – zarówno na zewnątrz, jak i we wnętrzu.
Jabłko umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Pomarańcze sparzyć i podzielić na części. Jabłkiem i cząstkami jednej pomarańczy nadziać kaczkę.
Do naczynia, w którym będzie pieczona kaczka, wlać 1/2 szklanki wody, wyłożyć resztę obranych cząstek pomarańczy, położyć kaczkę piersią do góry. Wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika, piec z termoobiegiem 2,5 godziny. Podczas pieczenia w takiej temperaturze kaczki nie trzeba ani odwracać, ani polewać.
Po upieczeniu kaczka w pomarańczach powinna przez 5 minut postać w temperaturze pokojowej. Podawać ją w całości lub po podzieleniu na porcje z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz np. z buraczkami z pomarańczami.
|