Kaczka w pomarańczach

M&B
kaczka w pomarańczach

W świątecznej atmosferze na naszym stole pojawiła się kaczka w pomarańczach. Danie to przygotowaliśmy nie tylko ze względu na Święto Niepodległości, ale przede wszystkim na nasze małe rocznice – drugą rocznicę naszych pierwszych kilku wspólnych dni oraz pierwszą mieszkania razem. Jeśli dodamy do tego, że 12 to data naszych miesięcznic, to wyjdzie na to, że kaczka w pomarańczach uświetniła sobą aż 4 ważne daty. 🙂

Kaczka w pomarańczach – składniki

  • 1 kaczka (ok. 2kg)
  • 2 pomarańcze
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz do natarcia kaczki
  • 1/2 szklanki wody




Przygotowanie

Kaczkę dokładnie umyć, obficie natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem – zarówno na zewnątrz, jak i we wnętrzu.

Jabłko umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Pomarańcze sparzyć i podzielić na części. Jabłkiem i cząstkami jednej pomarańczy nadziać kaczkę.

Do naczynia, w którym będzie pieczona kaczka, wlać 1/2 szklanki wody, wyłożyć resztę obranych cząstek pomarańczy, położyć kaczkę piersią do góry. Wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika, piec z termoobiegiem 2,5 godziny. Podczas pieczenia w takiej temperaturze kaczki nie trzeba ani odwracać, ani polewać.

Po upieczeniu kaczka w pomarańczach powinna przez 5 minut postać w temperaturze pokojowej. Podawać ją w całości lub po podzieleniu na porcje z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz np. z buraczkami z pomarańczami.




kaczka w pomarańczach

kaczka w pomarańczach

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kaczka w pomarańczach
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis