Zupa krem z pieczonych pomidorów

M&B
Zupa krem z pieczonych pomidorów

Z chęci poprawienia zdjęcia na zupę ze świeżych pomidorów powstał nowy przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów. U nas dość często tak bywa, że chcemy poprawić jakieś zdjęcie, ale pomysł na to danie mamy już zupełnie inny i zwycięża ochota na zrobienie nowego przepisu. Teraz jest dobry czas na sięganie po świeże warzywa i do zrobienia pysznej zupy krem z pomidorów można użyć ulubionego gatunku pomidorów. Na koniec dodamy tylko, że zupa krem z pieczonych pomidorów świetnie smakuje również na zimno podana z grzankami, świeżą bazylią i odrobiną oliwy.

Zupa krem z pieczonych pomidorów – składniki

  • 1 1/2 kg pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy






Wykonanie

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.

Pomidory umyć, z każdego usunąć twardą pozostałość po gałązce, pokroić na ćwiartki.

Cebulę obrać, przekroić na pół.

Czosnek obrać z łupinek.

Przygotowane warzywa wymieszać z oliwą, ułożyć na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem). Po tym czasie upieczone warzywa przełożyć do garnka, wlać 2 litry zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu, wsypać sól. Gotować na małym ogniu 40 minut. Zupę zblendować, następnie przetrzeć przez gęste sitko.

Zupę krem z pieczonych pomidorów podawać z ugotowanym al dente makaronem lub groszkiem ptysiowym oraz kleksem kwaśnej śmietany.






Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis