Zupa krem z pieczonych pomidorów

Z chęci poprawienia zdjęcia na zupę ze świeżych pomidorów powstał nowy przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów. U nas dość często tak bywa, że chcemy poprawić jakieś zdjęcie, ale pomysł na to danie mamy już zupełnie inny i zwycięża ochota na zrobienie nowego przepisu. Teraz jest dobry czas na sięganie po świeże warzywa i do zrobienia pysznej zupy krem z pomidorów można użyć ulubionego gatunku pomidorów. Na koniec dodamy tylko, że zupa krem z pieczonych pomidorów świetnie smakuje również na zimno podana z grzankami, świeżą bazylią i odrobiną oliwy.
Zupa krem z pieczonych pomidorów – składniki
- 1 1/2 kg pomidorów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek kolorowego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Pomidory umyć, z każdego usunąć twardą pozostałość po gałązce, pokroić na ćwiartki.
Cebulę obrać, przekroić na pół.
Czosnek obrać z łupinek.
Przygotowane warzywa wymieszać z oliwą, ułożyć na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem). Po tym czasie upieczone warzywa przełożyć do garnka, wlać 2 litry zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu, wsypać sól. Gotować na małym ogniu 40 minut. Zupę zblendować, następnie przetrzeć przez gęste sitko.
Zupę krem z pieczonych pomidorów podawać z ugotowanym al dente makaronem lub groszkiem ptysiowym oraz kleksem kwaśnej śmietany.
Podobne przepisy





