Ciasto na kefirze z owocami

M&B
Ciasto na kefirze z owocami

Ciasto na kefirze z sezonowymi owocami to jedno z tych ciast, w których przygotowanie nie trzeba wkładać dużo czasu i pracy. Składniki najpierw miesza się w dwóch miskach – osobno suche i mokre, a następnie razem łączy, używając jedynie widelca lub trzepaczki. Ciasto na kefirze smakuje świetnie z każdymi owocami – my zrobiliśmy letnią wersję z truskawkami, borówkami i rabarbarem, ale można użyć także wiśni, malin, brzoskwiń, śliwek lub jabłek.

Ciasto na kefirze z owocami – składniki



    Ciasto na kefirze:
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka wielkości L
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru

UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS






Przygotowanie

Owoce:

Owoce opłukać, z truskawek usunąć szypułki, z rabarbaru odciąć końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki.

Kruszonka:

Do miseczki wsypać mąkę oraz cukier, dodać zimne masło. Rozgniatać między palcami, aby powstała kruszonka. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

Ciasto na kefirze:

Do miski wlać kefir, dodać jajka oraz olej, wymieszać do połączenia się składników.

W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem i cukrem wanilinowym. Mieszankę partiami dodawać do mokrych składników, za każdym razem wmieszać je trzepaczką lub widelcem.

Wykonanie

Ciasto wylać na blachę (25/25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć na nim owoce, lekko wciskając je do środka. Na wierzchu rozsypać kruszonkę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut.

Ciasto na kefirze z owocami pozostawić w uchylonym piekarniku na 15 minut, po czym wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia.







Ciasto na kefirze z owocami

Ciasto na kefirze z owocami

Ciasto na kefirze z owocami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto na kefirze z owocami
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis