Ciasto na kefirze z owocami

Ciasto na kefirze z sezonowymi owocami to jedno z tych ciast, w których przygotowanie nie trzeba wkładać dużo czasu i pracy. Składniki najpierw miesza się w dwóch miskach – osobno suche i mokre, a następnie razem łączy, używając jedynie widelca lub trzepaczki. Ciasto na kefirze smakuje świetnie z każdymi owocami – my zrobiliśmy letnią wersję z truskawkami, borówkami i rabarbarem, ale można użyć także wiśni, malin, brzoskwiń, śliwek lub jabłek.
Ciasto na kefirze z owocami – składniki
-
Owoce:
- 600 g sezonowych owoców (np. truskawek, borówek, rabarbaru)
-
Ciasto na kefirze:
- 1 szklanka kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka wielkości L
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS
Przygotowanie
Owoce:Owoce opłukać, z truskawek usunąć szypułki, z rabarbaru odciąć końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki.
Kruszonka:Do miseczki wsypać mąkę oraz cukier, dodać zimne masło. Rozgniatać między palcami, aby powstała kruszonka. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Ciasto na kefirze:Do miski wlać kefir, dodać jajka oraz olej, wymieszać do połączenia się składników.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem i cukrem wanilinowym. Mieszankę partiami dodawać do mokrych składników, za każdym razem wmieszać je trzepaczką lub widelcem.
Wykonanie
Ciasto wylać na blachę (25/25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć na nim owoce, lekko wciskając je do środka. Na wierzchu rozsypać kruszonkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut.
Ciasto na kefirze z owocami pozostawić w uchylonym piekarniku na 15 minut, po czym wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia.
Podobne przepisy





