Sernik z mlekiem skondensowanym
Zapraszamy na genialny, lekki, puszysty i wilgotny serniczek z dodatkiem mleka skondensowanego. Czujemy, że podobnie jak my, lubicie przepisy proste i łatwe do zrobienia, z małą ilością składników i ten dokładnie taki jest. Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym, przeczytajcie krótki opis, kompletujcie składniki i czym prędzej go róbcie. 🙂
Sernik z mlekiem skondensowanym – składniki
- 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (po 40 g)
- 5 jajek wielkości L
- szczypta soli
Wykonanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
Ser z wiaderka przełożyć do misy robota kuchennego, następnie wlać do niej mleko skondensowane, dodać żółtka oraz wsypać proszek budyniowy. Krótko zmiksować – tylko do połączenia się składników.
W osobnej misce białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym wmieszać je w masę serową.
Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25/25cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem). Piec 60 minut, w tym czasie nie otwierać piekarnika. Po upieczeniu sernik z mlekiem skondensowanym pozostawić przez 15 minut w zamkniętym piekarniku, później pozostawić w uchylonym do całkowitego wystygnięcia.