Gęś pieczona w całości
Na możliwość upieczenia gęsi w całości czekaliśmy cały rok, od poprzedniego dnia św. Marcina. Ze sklepowej lodówki wybraliśmy całkiem spory okaz gęsi owsianej, żeby smakiem tego wyjątkowego mięsa cieszyć się w różnych potrawach przez następne dni. W kuchni spędziliśmy dobrych kilka godzin, ale dla nas to nic nadzwyczajnego, ponieważ zawsze starannie przygotowujemy nasze posiłki. Aby podkreślić smak pieczonej gęsi, użyliśmy tylko kilku ziół, soli i odrobiny czosnku, a z wytopionego tłuszczu i warzyw przygotowaliśmy pyszny sos.
Gęś pieczona w całości – składniki
- 1 gęś owsiana (ok. 4,5 kg)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki estragonu
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach
- sól gruboziarnista
- 1 duża marchewka
- 1/2 pietruszki
|
Wykonanie
Gęś dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć zbędny tłuszcz z okolic kupra i szyi. Nadmiar skóry odciąć, pozostawić kawałki, które pozwolą na zszycie tuszki.
Drób dokładnie i obficie natrzeć z wierzchu zmieloną solą i pieprzem, środek zaś pastą przygotowaną z rozgniecionego czosnku, rozmarynu, estragonu, majeranku, soli i pieprzu. Wykałaczkami lub grubą nicią zamknąć otwory, a nogi i skrzydła związać nicią. Skórę ponakłuwać z każdej strony szpikulcem do mięsa, aby tłuszcz łatwiej wypływał podczas pieczenia. Tak przygotowaną gęś wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Gęś przełożyć na dużą blachę (piersią do dołu), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 30 minut. Po tym czasie gęś polać wytworzonym tłuszczem, odwrócić, zawinąć skrzydła w folię aluminiową, dalej piec w tej samej temperaturze ok. 3 godziny, mniej więcej co 30 minut gęś polewać wytopionym tłuszczem i odwracać na drugą stronę. Podczas pieczenia gęsi będzie wytwarzało się dużo tłuszczu, którego część należy odlać, aby mięso się w nim nie smażyło.
W połowie pieczenia na blachę wrzucić obrane, umyte i przekrojone wzdłuż na pół warzywa, a gdy będą miękkie, przełożyć je do garnka, wlać część wytopionego tłuszczu i dolać ok. pół litra wody. Chwilę pogotować, całość zblendować i przetrzeć przez gęste sito. Jeśli sos warzywny będzie za gęsty, dolać jeszcze trochę wody i ponownie doprowadzić do wrzenia.
Po upieczeniu gęś pieczoną w całości pozostawić w lekko uchylonym piekarniku na 20-25 minut. Mięso z gęsi podzielić na porcje, podawać z sosem warzywnym do ziemniaków lub klusek.
|