Kapuśniak z młodej kapusty

Zgodnie z sezonowym rytmem publikowania wpisów zamieszczamy przepis na kapuśniak z młodej kapusty. W pierwotnej wersji zupa ta miała być gotowana na żeberkach, ale w sklepie mięsnym zobaczyłam wędzone kości, więc postanowiłam pójść w ślady kuchni Mamy i nadać zupie tego charakterystycznego smaku. Jeśli ktoś nie lubi smaku i zapachu wędzonki, kapuśniak z młodej kapusty może ugotować na skrzydełkach, surowych żeberkach lub dodać do niego kawałki podsmażanej kiełbasy.
Składniki na kapuśniak z młodej kapusty
- 1 główka młodej kapusty
- 4-5 średnich ziemniaków
- 2 wędzone kości (500-700 g)
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka jałowca
- 10 ziarenek pieprzu kolorowego
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól do smaku
|
Wykonanie
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w plasterki lub ćwierć plasterki.
Do garnka wlać ok. 2 litry wody, włożyć wędzone kości, wsypać pokrojone warzywa, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, kminek i lubczyk, posolić. Gotować 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dość dużą kostkę.
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować i opłukać.
Do garnka włożyć ziemniaki oraz kapustę, gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjąć kości, oddzielić od nich mięso i włożyć je do kapuśniaka z młodej kapusty. Doprawić do smaku solą.
|
Podobne przepisy





