Szparagi w galarecie

Białe szparagi w galarecie to doskonała propozycja na zimną przekąskę, którą możemy postawić na stole podczas rodzinnych uroczystości. Danie to można przygotować także po szparagowym sezonie, używając szparagów ze słoiczka, całość z pewnością nie straci na wyglądzie i smaku. Niezależnie od tego, czy przystawka ta będzie przygotowana ze świeżych szparagów, czy ze słoiczka, kolorowo przybrane białe szparagi w galarecie owinięte w dobrej jakości szynkę z pewnością wzbudzą zainteresowanie Waszych Gości, z których niejeden skusi się na tę przekąskę.
Składniki na szparagi w galarecie
Gotowane szparagi:
- 1/2 pęczka białych szparagów
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu 10%
Klarowana galareta:
- 1 l rosołu lub wywaru warzywnego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 białko
- 1 1/2 łyżki octu 10%
Sos chrzanowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki startego chrzanu
Dodatki:
- 150-200 g szynki (duże plastry)
- marynowana papryka
- rukola
- rzodkiewka (pokrojona w plasterki)
|
Przygotowanie
Gotowane szparagi:
Białe szparagi obrać obieraczką do warzyw, zaczynając od główki i kierując się ku dołowi, odciąć zdrewniałą końcówkę (ok. 1/5 szparaga). Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka z 1 litrem wody, dodać sól, cukier oraz ocet. Gotować na małym ogniu przez 12-15 minut. Wyjąć i położyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.
Sos chrzanowy:
W miseczce wymieszać majonez z tartym chrzanem.
Klarowana galareta:
W szklance dobrze wymieszać białko z octem.
Do garnka wlać rosół lub wywar warzywny i postawić na ogniu. Wlać białko z octem i cały czas mieszając trzepaczką, doprowadzić do wrzenia, gotować, aż płyn się rozwarstwi. Zdjąć z ognia, przelać przez drobne sitko wyłożone dodatkowo kilkoma warstwami gazy lub tetrową pieluchą.
W tym czasie żelatynę zalać zimną wodą (ok. 50 ml) i odstawić do napęcznienia. Czysty wywar ponownie postawić na ogniu i podgrzać, zdjąć z ognia, dodać do niego żelatynę, wymieszać, aby się rozpuściła. Sklarowany wywar odstawić do wystudzenia.
Wykonanie
Na dno dużego półmiska wylać kilka łyżek sklarowanego wywaru, włożyć do lodówki.
Plasterek szynki rozłożyć na desce, posmarować go sosem chrzanowym i położyć szparaga. Zwinąć w roladkę. Tak samo zrobić z pozostałymi szparagami.
Roladki ze szparagami ułożyć na półmisku, ozdobić je dodatkami (marynowaną papryką, rukolą i rzodkiewkami). Zaczynając od środka, ostrożnie zalewać je zimną żelatyną.
Szparagi w galarecie wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Podawać zaraz po wyjęciu z lodówki, dobrze schłodzone.
|
Podobne przepisy






4 Komentarze
M&B
12 czerwca 2020 at 19:52
Serdecznie polecamy. 🙂
Pani Pe
9 czerwca 2020 at 22:41
Wygląda pysznie 🙂 Napewno spróbuję!!
Mama
21 maja 2018 at 16:43
Idealna przystawka na przyjęcie komunijne. Wygląda odpowiednio i pewnie równie dobrze smakuje.
madlene17
21 maja 2018 at 13:10
Ciekawy i niebanalny sposób na szparagi:)