Wigilijna zupa grzybowa
Prosta i smaczna zupa grzybowa, której nie powinno zabraknąć na wigilijnej kolacji. Ugotowaniu jej nie potrzeba poświęcać wiele uwagi, dlatego można ją robić w trakcie przygotowywania innych potraw. Dla uzyskania klarownego wywaru warto przelać go przez gęste sitko, dzięki temu nasza zupa grzybowa będzie bardzo ładnie i uroczyście prezentowała się na talerzu.
Wigilijna zupa grzybowa – składniki
- 50-70 g suszonych grzybów (np. podgrzybki)
- 1 duża marchewka
- 1 średni korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 mała cebula
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Suszone grzyby zalać wodą, zostawić na kilka godzin lub na noc. Następnie grzyby opłukać, przełożyć do nowego garnka, przelać do niego wodę z namaczania, uważając, żeby nie wlać także osadu z dna. Dolać 2-2,5 litra świeżej wody i gotować 30 minut.
W tym czasie przygotować warzywa. Wszystkie obrać i umyć, nie trzeba ich kroić na małe kawałki, ponieważ na koniec zostaną wyjęte. Wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim dodać do garnka. Gotować kolejne 30 minut.
Warzywa i grzyby wyjąć z wywaru, przelać go przez gęste sitko, żeby pozbyć się wszelkich drobinek. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, włożyć z powrotem do zupy, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Idealnie do zupy grzybowej będą pasowały uszka – najlepiej własnoręcznie zrobione. 🙂