Jaglana zapiekanka z jabłkami i gruszkami
Jaglanka zapiekana z jabłkami i gruszkami to bezglutenowa propozycja na śniadanie lub kolację na ciepło. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że to podstawowa wersja jaglanej szarlotki, więc można ją uznać nawet za deser. Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną smakują wybornie, tym bardziej, że i sama kasza jaglana wymieszana jest z puree jabłkowo-gruszkowym, przez co nie jest sucha i zapychająca. Może wydawać się nieco czasochłonna, ale cóż to dla wprawnych Kucharzy, którzy odwiedzają nasz blog. 😉 🙂
Składniki na jaglaną zapiekankę z jabłkami i gruszkami
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 szczypta soli
- 2 duże jabłka
- 2 duże gruszki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
Dodatkowo:
- olej kokosowy do wysmarowania formy
|
Wykonanie
Kaszę jaglaną dokładnie opłukać kilka razy, co zapobiegnie gorzkiemu jej posmakowi. Przesypać do garnka, zalać dwiema szklankami zimnej wody (o takiej samej pojemności jak szklanka z kaszą), dodać olej oraz sól, postawić na ogień i zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem przez 15 minut, nie mieszać. Po ugotowaniu kaszę jaglaną przemieszać, jeśli jest jeszcze woda, pozostawić pod przykryciem, aby woda się wchłonęła.
Jabłko i gruszkę obrać, po jednym owocu zetrzeć na tarce o dużych oczkach oraz pokroić w cienkie plasterki.
Na patelnię wsypać 2 łyżki brązowego cukru, chwilę podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Dodać starte jabłka i gruszki oraz cynamon, podsmażać, aż nabiorą złocistego koloru. Owoce wymieszać z kaszą jaglaną.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem kokosowym, wyłożyć połowę pokrojonych jabłek oraz gruszek, przykryć połową kaszy jaglanej wymieszanej z owocami, następnie ułożyć pokrojone owoce, a na nich pozostałą kaszę jaglaną. Na wierzchu położyć kilka kawałków oleju kokosowego, przykryć folią aluminiową (świecącą stroną do dołu), piec ok. 40 minut w temperaturze 180oC (z termoobiegiem). Po tym czasie z zapiekanki jaglanej z jabłkami i gruszkami ostrożnie zdjąć folię, chwilę odczekać i podawać z sosem owocowym, karmelem lub bitą śmietaną.
|