Wywar warzywny

Wywar warzywny to doskonała baza do zrobienia jarskich zup lub sosów. Można go ugotować znacznie więcej, zamrozić i za każdym razem, gdy jest potrzeba, wyjąć i przygotować posiłek. My nasz zamrożony wywar wykorzystaliśmy m.in. do karpia w galarecie, dzięki czemu zaoszczędziliśmy czas podczas świątecznych przygotowań. Do wywaru z warzyw zawsze dosypujemy suszone liście lubczyku, przez co jest on bardziej aromatyczny i ma głębszy smak. Warzywny wywar to najlepsza i najzdrowsza alternatywa dla warzywnych kostek, gdyż wiemy co jemy, a przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu.
Wywar warzywny – składniki
- 4 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 1 kawałek selera
- 1 duża cebula
- kilka gałązek natki pietruszki i selera
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 owoce jałowca
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- sól do smaku
|
Wykonanie
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze porcje.
Cebulę obrać, przekroić na pół, podpiec na czarno (na płycie kuchenki, opalarką lub nad gazem).
Do dużego garnka włożyć wszystkie warzywa, dodać przyprawy oraz trochę soli. Wlać 3 litry wody i postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do średniego i gotować godzinę. Na około 10 minut przed końcem gotowania wrzucić do garnka gałązki natki pietruszki i selera.
Z wywaru warzywnego wyjąć warzywa oraz liście, przecedzić przez gęste sito, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Warzywa można wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej.
|
Podobne przepisy
