Podudzie indyka pieczone z suszonymi pomidorami
W naszej kuchni rzadko wykorzystujemy mięso z indyka, ale gdy kupiliśmy udziec, podzieliliśmy go na dwie części i zrobiliśmy z nich dwie potrawy. Podudzie z indyka upiekliśmy w rękawie z dodatkiem suszonych pomidorów oraz śródziemnomorskich przypraw, mięso było bardzo soczyste, miękkie i z łatwością odchodziło od kości. Suszone pomidory sprawiły, że podudzie indyka nabrało słodkiego pomidorowego smaku, a wytworzony podczas pieczenia sos jeszcze ten smak podkreślił.
Podudzie indyka pieczone z suszonymi pomidorami – składniki
- 1 podudzie z indyka
- 10 suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
|
Wykonanie
W moździerzu rozgnieść ziele angielskie i liść laurowy, dodać oregano i bazylię, wymieszać.
Podudzie z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Obficie natrzeć solą i pieprzem oraz mieszanką przypraw. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, wrzucić suszone pomidory, wlać 1/2 szklanki zimnej wody. Zamknąć rękaw zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełożyć na blachę lub do żaroodpornego naczynia.
Piekarnik nagrzać do 180oC (z termoobiegiem), włożyć podudzie z indyka, uważając, aby rękaw nie dotykał metalowych części piekarnika. Piec około 60-80 minut (w zależności od wagi mięsa), wyjąć i ostrożnie rozciąć worek.
Podudzie indyka pieczone z suszonymi pomidorami przed podaniem można zrumienić korzystając z funkcji „grill”.
|