Ciasto czekoladowo-wiśniowe

M&B
ciasto czekoladowo-wiśniowe

Podczas krótkiego wspólnego czasu spędzonego na wsi nie mogliśmy się oprzeć pokusie przygotowania kilku przepisów z daru sadów i ogrodu. W tym roku bardzo obrodziły wiśnie zasadzone jeszcze przez dziadka i nie trzeba było korzystać z drabiny, aby zerwać ich większą ilość. Z części owoców zrobiliśmy warstwowe, pyszne i lekkie ciasto czekoladowo-wiśniowe. Ciasta z galaretką z dodatkiem sezonowych owoców są przez nas chętnie jedzone podczas wakacyjnych dni, ale to czekoladowo-wiśniowe można robić cały rok, wykorzystując mrożone wiśnie.

Składniki na ciasto czekoladowo-wiśniowe

Czekoladowy biszkopt:

  • 6 jajek w rozmiarze L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Wiśnie w galaretce:

  • 400 g wiśni
  • 4 łyżki cukru
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 750 ml wrzącej wody

Krem z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka drobnego cukru

Poncz do nasączenia biszkoptu:

  • sok z gotowania wiśni
  • 2 łyżki wódki (opcjonalnie)




Przygotowanie

Czekoladowy biszkopt:

Żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypywać cukier, w dalszym ciągu ubijając. Gdy masa będzie gęsta, lśniąca i sztywna, dodawać po jednym żółtku, miksując na niewielkich obrotach.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez gęste sito, wymieszać. Korzystając ze szpatułki, delikatnie wmieszać te składniki do ubitych jajek.

Formę o wymiarach 25/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać czekoladowe ciasto, delikatnie potrząsnąć, aby wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec 30 minut. Wyjąć, blachę z biszkoptem upuścić na podłogę z wysokości ok. 30 cm, pozostawić do wystygnięcia, po czym ciasto wyjąć i przekroić na dwa blaty.

Wiśnie w galaretce:

W gorącej wodzie rozpuścić galaretki wiśniowe, odstawić do lekkiego stężenia.

Wiśnie umyć, usunąć ogonki, wydrylować. Wrzucić do garnka, wsypać cukier, postawić na ogniu. Gotować kilkanaście minut na średnim ogniu, aż wiśnie puszczą sok i zrobią się miękkie. Wiśnie przełożyć na sitko, odcisnąć sok, zachować go do zrobienia ponczu.

Krem z mascarpone:

Do miski miksera wlać śmietankę kremówkę, dodać serek mascarpone i cukier. Miksować, zaczynając od niskich obrotów, do uzyskania puszystej konsystencji kremu.

Poncz wiśniowy:

Sok z gotowania wiśni wymieszać z wódką.

Wykonanie

Na dnie blachy ułożyć pierwszy biszkopt, obficie skropić go wiśniowym ponczem (lub samym sokiem). Ułożyć 3/4 gotowanych wiśni, na nie wylać tężejącą galaretkę, wstawić na 5-10 minut do lodówki. Po tym czasie na wiśnie położyć drugi czekoladowy blat, nawilżyć go resztą przygotowanego ponczu i rozprowadzić krem z mascarpone. Wierzch ciasta udekorować pozostałymi wiśniami.

Ciasto czekoladowo-wiśniowe wstawić na noc do lodówki.




ciasto czekoladowo-wiśniowe

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto czekoladowo-wiśniowe
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis