Świąteczna gęś wg Jamiego Olivera
Mając świeżą owsianą gęś w lodówce, propozycji na jej upieczenie szukaliśmy wśród przepisów stworzonych przez kucharzy angielskich. Najbardziej spodobała nam się pieczona gęś Jamiego Olivera ze świątecznymi przyprawami – cynamonem, anyżem i goździkami. Otrzymaliśmy wyjątkowe świąteczne danie – aromatyczną, bogatą w smaku gęś, smakowite warzywa oraz pyszny, naturalny sos. Dobrze, że ta pieczona świąteczna gęś była tak duża, to mogliśmy cieszyć się tymi smakami o wiele dłużej. 🙂
Świąteczna gęś wg Jamiego Olivera – składniki
Pieczona gęś:
- 1 gęś (4-4,5 kg)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
Świąteczna przyprawa do mięsa:
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
- 1 gwiazdka anyżu
- 1/2 laski cynamonu
- 1/2 łyżeczki goździków
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki soli himalajskiej lub morskiej
Sos do pieczonej gęsi:
- sos powstały podczas pieczenia gęsi
- 1 l rosołu
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Świąteczna przyprawa do mięsa:
Do młynka wsypać wszystkie składniki, drobno zmielić.
Pieczona gęś:
Gęś umyć, osuszyć, usunąć zbędny tłuszcz i skórę. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz świąteczną przyprawą. Zszyć lub spiąć wykałaczkami oba otwory, nogi i skrzydła związać sznurkiem. Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia gęś wyjąć z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem.
Obrać i umyć marchewki, pietruszkę i seler, pokroić je na mniejsze kawałki.
Wykonanie
Na dużą i głęboką blachę (najlepiej z kratką do pieczenia mięsa) przełożyć gęś piersią do góry, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200oC. Piec z termoobiegiem 30 minut.
Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150oC, piec 4-4,5 godziny – przyjmując 1 godzinę na 1 kilogram mięsa. Co pół godziny gęś polewać wytopionym tłuszczem, a jego nadmiar odlewać.
Na 1,5 godziny przed zakończeniem pieczenia na blachę dołożyć warzywa.
Po upieczeniu gęsi wyjąć ją z piekarnika, odstawić, żeby mięso odpoczęło.
Warzywa wyjąć na żaroodporny półmisek, trzymać je w ciepłym piekarniku.
W garnku podgrzać ok. 1 szklankę sosu powstałego podczas pieczenia gęsi i warzyw. Wsypać mąkę, chwilę ją podsmażać, mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Stopniowo wlewać rosół, w dalszym ciągu mieszając, aż uzyska się gęsty sos. Doprawić go do smaku solą i pieprzem.
Świąteczna gęś według Jamiego Olivera świetnie smakuje z warzywami i sosem oraz z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami.
|