Gulasz meksykański

Gulasz meksykański ze świeżymi pomidorami jest bardzo aromatyczny, lekko pikantny i rozgrzewający, w sam raz na tegoroczną końcówkę maja, która nie rozpieszcza nas wysokimi temperaturami. Jeśli lubicie tradycyjne wołowe gulasze, ten także z pewnością przypadnie Wam do gustu. Użyte do jego przygotowania przyprawy świetnie się ze sobą łączą, a dodatki czerwonej fasoli i kukurydzy sprawiają, że zjada się go z apetytem. 🙂
Gulasz meksykański – składniki
- 1 kg mięsa wołowego na gulasz
- 1 kg pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 średnia cebula
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka czerwonej papryki
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć stwardniałą część. Pomidory pokroić na mniejsze cząstki.
Obie cebule obrać, żółtą pokroić w piórka, czerwoną w kostkę.
W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy, cukier oraz sól.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucać partiami mięso, dobrze je obsmażać na dużym ogniu z każdej strony. Przekładać do garnka. Do podsmażonej ostatniej partii mięsa wsypać wymieszane przyprawy, przemieszać, smażyć kilka minut, po czym przełożyć do garnka. Na patelnię wlać szklankę wody, chwilę pogotować, aby zebrać smaki, następnie przelać ją do mięsa wołowego. Do garnka dorzucić żółtą cebulę pokrojoną w piórka, pokrojone pomidory oraz obrane ząbki czosnku. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gulasz gotować pod przykryciem ok. 2 1/2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Na 15 minut przed końcem wsypać kukurydzę i przepłukaną czerwoną fasolę oraz pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.
Gulasz meksykański podawać od razu po przygotowaniu z ugotowanym na sypko ryżem, kaszą lub ziemniakami.
|
Podobne przepisy
