Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym chodziły za nami od dłuższego czasu. Pewnie nie będziemy jedynymi, którzy wspominając o nich, mają przed oczami scenę z filmu „Zakochany kundel”. Nam co prawda nie udało się złapać dwóch końców tej samej nitki makaronu, ale obiad i tak uważamy za bardzo udany. 🙂
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym – składniki
Pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia klopsików
Sos pomidorowy:
- 1 kg świeżych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 gałązki świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki cukru
|
Wykonanie
Pulpeciki:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, wsypać na rozgrzany olej, zeszklić. Pod koniec dodać obrany i drobno posiekany ząbek czosnku, smażyć ok. minutę. Zestawić z ognia, zostawić do przestygnięcia.
Do miski włożyć mięso drobiowe mielone, wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą oraz pieprzem. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w mące, po czym usmażyć je na złoto z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Sos pomidorowy:
Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę. Wyciąć twardy środek, pomidory pokroić na kawałki.
Na patelnię (może być po smażeniu pulpecików) przesypać pomidory, dodać obrane i rozgniecione ząbki czosnku, gałązki świeżego tymianku, sól, paprykę wędzoną oraz cukier. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Do gorącego sosu pomidorowego włożyć pulpeciki z mięsa mielonego, gotować jeszcze 10 minut.
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym można podawać z makaronem typu spaghetti, tagliatelle, ugotowanym ryżem lub ziemniakami.
|