Śliwki w boczku

Śliwki w boczku to szybka, smaczna i prosta do zrobienia jesienna przekąska, wprost idealna na małe przyjęcie lub romantyczną kolację we dwoje. Tej dawno u nas nie było, praca, a ostatnio także praca nad stronką, zabierają nam mnóstwo czasu. Dzisiejszego wieczoru planujemy usiąść wspólnie do stołu, zapalić świece, włączyć muzykę z naszej listy, a także nalać wina do kieliszków. Śliwki w boczku będą wykwintnym początkiem naszego sobotniego spotkania, przygotujemy je wcześniej, a gdy stół już będzie gotowy, szybko usmażymy na patelni i rozpoczniemy wspólny wieczór. 🙂
Śliwki w boczku – składniki
- 16 śliwek węgierek
- 16 cienkich plasterków boczku wędzonego
- 100 g śmietankowego serka kanapkowego
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Śliwki umyć, odsączyć, przeciąć wzdłuż tak, aby nie rozdzielić połówek do końca. Usunąć pestki.
Miejsce po pestkach wypełnić serkiem, następnie śliwki zawinąć w boczek.
Śliwki w boczku smażyć z każdej strony na średnim ogniu do zrumienienia się boczku.
|
Podobne przepisy
