Ciasto z budyniem i śliwkami

Nie ma co się oszukiwać – nadchodzi jesień, można ją więc przywitać np. piekąc ciasto z budyniem i śliwkami. 🙂 Bardzo proste do zrobienia, na bazie ciasta kruchego, z dodatkiem budyniu i najlepszych polskich śliwek węgierek. Aromat podczas pieczenia ciasta ze śliwkami rozchodzi się po całym domu, tym samym wzbudzając apetyt i chęć na jak najszybsze zjedzenie choćby kawałeczka. Z talerzykiem ciasta z budyniem i śliwkami oraz kubkiem gorącej herbaty można zasiąść na balkonie czy tarasie i cieszyć się wrześniowymi promieniami słoneczka. 🙂
Ciasto z budyniem i śliwkami – składniki
- 500 g śliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka wielkości L
- 1 cukier wanilinowy (8g)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
- 2 budynie waniliowe (bez cukru, po 40 g)
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
|
Wykonanie
Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy, rozdrobnić między palcami. Następnie dodać jajka, śmietanę, zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części, jedną owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
Blachę do pieczenia (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta rozwałkować na placek wielkości blachy, w której ciasto będzie pieczone. Przenieść ciasto na blachę, równomiernie je rozłożyć, ponakłuwać widelcem.
Na cieście rozłożyć połówki śliwek, posypać je cukrem i cynamonem.
Z mleka odlać jedną szklankę, rozrobić w nim proszek budyniowy. W garnku zagotować pozostałe mleko z dodatkiem cukru, wlać rozrobiony budyń. Gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wylać na śliwki.
Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, pokruszyć ją lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ciasto z budyniem i śliwkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut – do zrumienienia się wierzchu.
|
Podobne przepisy
