Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Ciasto z budyniem i śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

Ciasto z budyniem i śliwkami

Nie ma co się oszukiwać – nadchodzi jesień, można ją więc przywitać np. piekąc ciasto z budyniem i śliwkami. 🙂 Bardzo proste do zrobienia, na bazie ciasta kruchego, z dodatkiem budyniu i najlepszych polskich śliwek węgierek. Aromat podczas pieczenia ciasta ze śliwkami rozchodzi się po całym domu, tym samym wzbudzając apetyt i chęć na jak najszybsze zjedzenie choćby kawałeczka. Z talerzykiem ciasta z budyniem i śliwkami oraz kubkiem gorącej herbaty można zasiąść na balkonie czy tarasie i cieszyć się wrześniowymi promieniami słoneczka. 🙂

Ciasto z budyniem i śliwkami – składniki

  • 500 g śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka wielkości L
  • 1 cukier wanilinowy (8g)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe (bez cukru, po 40 g)
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru




Wykonanie

Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy, rozdrobnić między palcami. Następnie dodać jajka, śmietanę, zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części, jedną owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.

Blachę do pieczenia (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Jedną część ciasta rozwałkować na placek wielkości blachy, w której ciasto będzie pieczone. Przenieść ciasto na blachę, równomiernie je rozłożyć, ponakłuwać widelcem.

Na cieście rozłożyć połówki śliwek, posypać je cukrem i cynamonem.

Z mleka odlać jedną szklankę, rozrobić w nim proszek budyniowy. W garnku zagotować pozostałe mleko z dodatkiem cukru, wlać rozrobiony budyń. Gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wylać na śliwki.

Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, pokruszyć ją lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Ciasto z budyniem i śliwkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut – do zrumienienia się wierzchu.




Ciasto z budyniem i śliwkami

Ciasto z budyniem i śliwkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto z budyniem i śliwkami
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *