Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Leczo z dynią i kiełbasą

Leczo z dynią i kiełbasą

Wraz z nadejściem chłodniejszych i ponurych dni nabieramy ochoty na rozgrzewające i kolorowe potrawy. Jednym z takich dań jest leczo z dynią i kiełbasą, które zrobiliśmy na początku tego tygodnia. Pikantne leczo z kolorowymi paprykami i wiejską kiełbasą pachniało nie tylko pomidorami, ale także wędzoną papryką, która jest ostatnio naszym ulubionym dodatkiem do jednogarnkowych dań. Duży gar sycącego leczo z dynią starczy nam na kilka dni i będzie rozgrzewał nas po powrocie z pracy.

Leczo z dynią i kiełbasą – składniki

  • 1/2 średniej dyni hokkaido
  • 500 g kiełbasy
  • 1 średnia cukinia
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 owoce jałowca
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oleju do smażenia




Wykonanie

Połówkę dyni umyć, wydrążyć nasiona oraz miękki środek. Miąższ ze skórką pokroić w kostkę.

Kiełbasę pokroić w kostkę.

Cukinię umyć, pokroić w kostkę.

Papryki umyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, pokroić w plasterki.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem, podsmażać 5 minut, po czym dodać czosnek oraz kawałki dyni. Smażyć 10-15 minut.

Do garnka dołożyć kiełbasę, wlać passatę, wsypać cukier, wszystkie przyprawy oraz zioła. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodać paprykę oraz cukinię, gotować 5-10 minut – warzywa powinny być ugotowane, ale nadal chrupiące.

Leczo z dynią i kiełbasą doprawić do smaku solą oraz pieprzem.




Leczo z dynią i kiełbasą

Leczo z dynią i kiełbasą

Leczo z dynią i kiełbasą

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Leczo z dynią i kiełbasą
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.