Leczo z dynią i kiełbasą

Wraz z nadejściem chłodniejszych i ponurych dni nabieramy ochoty na rozgrzewające i kolorowe potrawy. Jednym z takich dań jest leczo z dynią i kiełbasą, które zrobiliśmy na początku tego tygodnia. Pikantne leczo z kolorowymi paprykami i wiejską kiełbasą pachniało nie tylko pomidorami, ale także wędzoną papryką, która jest ostatnio naszym ulubionym dodatkiem do jednogarnkowych dań. Duży gar sycącego leczo z dynią starczy nam na kilka dni i będzie rozgrzewał nas po powrocie z pracy.
Leczo z dynią i kiełbasą – składniki
- 1/2 średniej dyni hokkaido
- 500 g kiełbasy
- 1 średnia cukinia
- 3 kolorowe papryki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 700 g passaty pomidorowej
- 3 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 owoce jałowca
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju do smażenia
|
Wykonanie
Połówkę dyni umyć, wydrążyć nasiona oraz miękki środek. Miąższ ze skórką pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić w kostkę.
Cukinię umyć, pokroić w kostkę.
Papryki umyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem, podsmażać 5 minut, po czym dodać czosnek oraz kawałki dyni. Smażyć 10-15 minut.
Do garnka dołożyć kiełbasę, wlać passatę, wsypać cukier, wszystkie przyprawy oraz zioła. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodać paprykę oraz cukinię, gotować 5-10 minut – warzywa powinny być ugotowane, ale nadal chrupiące.
Leczo z dynią i kiełbasą doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
|
Podobne przepisy
