Ciasto na maślance z rabarbarem
Ciasto na maślance z owocami ratuje nas w te dni, kiedy obowiązki nie pozwalają na robienie czasochłonnych ciast. Przepis na to ciasto jest jednym z łatwiejszych, gdyż do jego zrobienia nie potrzeba ani wagi, ani miksera. Ponieważ właśnie trwa sezon na rabarbar, proponujemy Wam wersję ciasta na maślance z rabarbarem pod słodką i maślaną kruszonką. To wiosenne ciasto przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Ciasto na maślance z rabarbarem – składniki
- 3 łodygi rabarbaru
Ciasto na maślance:
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka wielkości L
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia formy
- bułka tarta do wysypania formy
|
Przygotowanie
Rabarbar umyć, odkroić liście oraz dolną część. Pokroić na kawałki ok. 3-4 cm.
Ciasto na maślance:
Do miski wlać maślankę, olej oraz wbić jajka, wymieszać trzepaczką lub widelcem.
Wsypać mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać trzepaczką do połączenia się składników.
Kruszonka:
Do miseczki wsypać mąkę oraz cukier, dodać zimne masło, rozgniatać między palcami do uzyskania grudek.
Wykonanie
Tortownicę (24 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać jego powierzchnię, po czym powkładać w nie kawałki rabarbaru, lekko je dociskając. Na koniec ciasto posypać przygotowaną kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 45 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto na maślance z rabarbarem wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
|