Ciasto na maślance z rabarbarem

M&B
Ciasto na maślance z rabarbarem

Ciasto na maślance z owocami ratuje nas w te dni, kiedy obowiązki nie pozwalają na robienie czasochłonnych ciast. Przepis na to ciasto jest jednym z łatwiejszych, gdyż do jego zrobienia nie potrzeba ani wagi, ani miksera. Ponieważ właśnie trwa sezon na rabarbar, proponujemy Wam wersję ciasta na maślance z rabarbarem pod słodką i maślaną kruszonką. To wiosenne ciasto przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Ciasto na maślance z rabarbarem – składniki

Ciasto na maślance:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka wielkości L
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia formy
  • bułka tarta do wysypania formy




Przygotowanie

Rabarbar umyć, odkroić liście oraz dolną część. Pokroić na kawałki ok. 3-4 cm.

Ciasto na maślance:

Do miski wlać maślankę, olej oraz wbić jajka, wymieszać trzepaczką lub widelcem.

Wsypać mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać trzepaczką do połączenia się składników.

Kruszonka:

Do miseczki wsypać mąkę oraz cukier, dodać zimne masło, rozgniatać między palcami do uzyskania grudek.

Wykonanie

Tortownicę (24 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać jego powierzchnię, po czym powkładać w nie kawałki rabarbaru, lekko je dociskając. Na koniec ciasto posypać przygotowaną kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 45 minut – do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto na maślance z rabarbarem wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.




Ciasto na maślance z rabarbarem

Ciasto na maślance z rabarbarem

Ciasto na maślance z rabarbarem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto na maślance z rabarbarem
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis