Placek jabłkowo-serowy

Po zrobieniu klusek leniwych w lodówce pozostało nam prawie pół kilograma białego sera. Ponieważ wszyscy lubimy ciasta, wykorzystaliśmy go do upieczenia prostego placka jabłkowo-serowego. Sięgnęliśmy na półkę po zeszłoroczną domową marmoladę jabłkową, ale równie dobre będą świeże jabłka. Można więc powiedzieć, że jest to ciasto, do którego składniki są zazwyczaj w domu, do tego przepis jest prosty, a efekt smakowity. 🙂
Placek jabłkowo-serowy – składniki
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 140 g masła w temperaturze pokojowej
- 80 g cukru pudru
- 2 jajka
- 3-4 kropelki olejku rumowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 400 g sera białego
- 50 g masła w temperaturze
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Warstwa jabłkowa:
- 1 słoik marmolady jabłkowej lub 750 g jabłek
|
Przygotowanie
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, doda jajka i dalej ucierać, aż składniki się połączą. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać kilka kropli olejku rumowego i wyrobić ciasto. Wstawić je na godzinę do lodówki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie ciasto. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) ok. 15 minut – aż będzie rumiane. Wyjąć, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Masa serowa:
Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko, śmietanę, budyń, cukier wanilinowy oraz ser. Ucierać ok. 20 minut.
Wykonanie
Na upieczone ciasto wyłożyć marmoladę jabłkową lub pokrojone w plastry jabłka. Na to wylać ser.
Placek jabłkowo-serowy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół), piec 50 minut. Wyjąć i przestudzić.
|
Podobne przepisy
