Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami

M&B
Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami

Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami są doskonałą przekąską na ciepło nie tylko na święta, ale także na rodzinne i towarzyskie spotkania. Podane z dobrym czerwonym barszczem stanowią wspaniały duet, który zaspokoi głód i zadowoli kubki smakowe. Smak pasztecików można wzbogacić poprzez posypanie ich różnymi ziarnami, nasionami lub przyprawami. Wszystkie wersje były bardzo dobre, również ta z solą i pieprzem, która nie załapała się na zdjęcie. 🙂

Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami – składniki

Drożdżowe ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 250 g pieczarek
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 3-4 suszone grzyby
  • 1 duża cebula
  • 40 g masła do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo do posypania pasztecików:

  • 1 jajko
  • czarnuszka
  • kminek
  • ziarna sezamu






Przygotowanie

Drożdżowe ciasto:

Do miseczki wlać podgrzane mleko (ok. 30oC) i rozpuścić w nim drożdże. Wsypać cukier oraz łyżkę mąki, zamieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

Resztę mąki przesiać, dodać sól, jajko, olej i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.

Nadzienie:

Kapustę wypłukać, żeby pozbyć się nadmiaru kwaśnego smaku. Następnie ją posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby, liść laurowy, kminek, ziarenka ziela angielskiego oraz owoców jałowca. Gotować do miękkości – 60-90 min. Odlać i pozostawić do wystygnięcia, usunąć przyprawy, grzyby wyjąć i pokroić na drobną kostkę.

Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, wrzucić na patelnię z masłem, zeszklić.

Pieczarki umyć, pociąć w kostkę, dodać do cebuli. Smażyć, aż pieczarki będą miękkie, odstawić do ostygnięcia.

Wymieszać kapustę z grzybami i pieczarki z cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wykonanie

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich kolejno wykładać na blat oprószony mąką, rozwałkować na prostokąty wielkości ok. 35 na 15 cm. Na środek każdego z nich wzdłuż dłuższego boku wyłożyć porcję nadzienia. Zamknąć ciasto, tworząc wałek, zlepić brzegi i przełożyć łączeniem na dół na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie ciasta ponacinać na szerokość ok. 2-3 cm, używając ostrego noża natłuszczonego olejem. Każdą część posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać wybranym dodatkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20-25 minut.

Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami można podawać na gorąco lub zimno z barszczem czerwonym.

paszteciki_z_kapustą_kiszoną_i_pieczarkami_2






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis