Racuchy z mąki kukurydzianej

Chociaż nie musimy martwić się o zły wpływ glutenu na nasze organizmy, to od czasu do czasu lubimy ugotować sobie coś bez mąki pszennej, którą zastępujemy gryczaną lub kukurydzianą. Dzisiaj przedstawiamy przepis na złociste, smaczne racuchy z mąki kukurydzianej. Są bardziej kruche od tradycyjnych racuchów, ale równie dobrze jak one wyrastają i trzymają kształt. Można je podawać na ciepło lub zimno, z dodatkiem ulubionego dżemu lub sosu.
Racuchy z mąki kukurydzianej – składniki
- 400 g mąki kukurydzianej
- 50 g świeżych drożdży
- 2,5 szklanki mleka
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać 1 szklankę lekko podgrzanego mleka (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki kukurydzianej. Rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Resztę mąki wsypać do miski, dodać pozostałe lekko ciepłe mleko, jajka, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać dokładnie łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta. Racuchy z mąki kukurydzianej smażyć z obu stron na złoty kolor.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Christine
18 września 2016 at 17:59
Zapowiadają się pysznie 🙂 – Takiego przepisu, bez pszenicy, właśnie szukałam.