Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Dolma – gołąbki zawijane w liście winogron

Print Friendly, PDF & Email

Dolma - gołąbki zawijane w liście winogron

Pomysł na gołąbki zawijane w liście winogron przyszedł nam do głowy, gdy zobaczyliśmy Wujka, który przycinał swoje winorośla. Wybraliśmy więc kilkadziesiąt największych liści winogron, aby zrobić z nich gołąbki. Nadzienie stanowi kleisty ryż wymieszany z surowym mięsem mielonym, doprawione oregano i tymiankiem. Gołąbki dolma bardzo nam smakowały, głównie dzięki niepowtarzalnemu smakowi winogronowych liści, które mają kwaśny smak, przypominający świeże kiszonki.

Dolma – gołąbki zawijane w liście winogron – składniki

  • 50 liści winogron (+ dodatkowe liście do wyłożenia garnka)
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Wykonanie

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, wsypać na patelnię z rozgrzanym olejem, zeszklić. Dodać obrany i posiekany czosnek, smażyć jeszcze 2 minuty. Odstawić do wystygnięcia.

Ryż ugotować w osolonej wodzie, wylać na sitko, przelać zimną wodą.

Liście winogron opłukać, oderwać ogonki. Partiami wkładać do wrzące wody, gotować 3 minuty, po czym przełożyć do miski z bardzo zimną wodą. Wyjąć i osuszyć.

Do miski włożyć mięso mielone, dodać cebulę z czosnkiem, wsypać ryż oraz przyprawy, całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Liście winogron układać na blacie częścią od oderwanego ogonka do siebie. Na środek każdego z nich wykładać porcję nadzienia (ok. 1 łyżki), boki złożyć do środka, następnie zwijać, zaczynając od dolnej części.

Dno garnka o grubym dnie wyłożyć liśćmi winogron, na nich ciasno ułożyć gołąbki dolma, wlać szklankę wody, przykryć pozostałymi liśćmi. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut.

Gołąbki zawijane w liście winogron można podawać polane oliwą lub z sosem pomidorowym.




Dolma - gołąbki zawijane w liście winogron

Dolma - gołąbki zawijane w liście winogron

Dolma - gołąbki zawijane w liście winogron

Dolma - gołąbki zawijane w liście winogron

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Dolma - gołąbki zawijane w liście winogron
Autor
Opublikowane

2 Komentarzy

  1. M&B
    18 lipca 2020    

    W internecie można kupić marynowane liście w słoiku, np. tutaj https://www.arabskie.pl/pl/p/Liscie-winogron-cale-rolowane%2C-konserwowane%2C-850-g/726 Do tej pory jeszcze takich nie używaliśmy. Pozdrawiamy.

  2. Robert
    18 lipca 2020    

    Jeszce nie robiłem. Może czas spróbować? Czy liście można gdzieś kupić czy muszą być świeże?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *