Gofry z kaszy gryczanej

Pomysł na gofry z kaszy gryczanej powstał podczas rozmowy o wykorzystaniu kaszy, która zaskakująco dobrze sprawdza się w słodkich daniach np. czekoladowym cieście. Tym razem postanowiliśmy stworzyć autorski przepis, bazując na naszych doświadczeniach kulinarnych. Efekt przeszedł nasze oczekiwania, ponieważ gofry z kaszy gryczanej wyszły lekkie, puszyste i słodkie. Taka alternatywa spodoba się osobom, które lubią zjeść słodkie śniadanie lub kolację, a także tym, którzy dbają o to, aby ich posiłki były bezglutenowe.
Składniki na gofry z kaszy gryczanej
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 100 g margaryny
- 4 łyżeczki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
|
Wykonanie
Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.
Margarynę rozpuścić na małym ogniu, pozostawić do ostudzenia.
Jajka z cukrem ubić na pianę.
Do kaszy wlać mleko i zblendować. Dodać masę jajeczną, margarynę oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować.
Porcje ciasta wlewać do gofrownicy, piec każdą ok. 8 minut (dokładny czas zależy od wykorzystanego urządzenia).
Gofry z kaszy gryczanej podawać z cukrem pudrem, ubitą kremówką, owocami oraz innymi ulubionymi słodkimi dodatkami.
|
Podobne przepisy
