Rolada z piersi kurczaka z mozzarellą
Wczoraj na bazarku kupiliśmy śliwki i żurawinę z myślą o zrobieniu sosu owocowego do niedzielnego obiadu. Bardzo dobrze komponuje się on z roladą z piersi kurczaka z mozzarellą. Połączenie mięsa z owocami w znanej nam polskiej kuchni nie występuje zbyt często, dlatego warto otwierać się na nowe wrażenia smakowe. 🙂
Rolada z piersi kurczaka z mozzarellą – składniki
Roladki z mozzarellą:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 ser mozzarella
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sos owocowy:
- 1 średnia czerwona cebula
- 10 śliwek węgierek
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 ml wody
- 150 ml czerwonego wina
|
Przygotowanie
Sos owocowy:
Śliwki umyć, przeciąć na pół, usunąć z nich pestki.
Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka.
Do garnka z wodą włożyć czerwoną cebulę i gotować ją na średnim ogniu 10 minut. Po tym czasie dodać wydrylowane śliwki oraz żurawinę, gotować, aż owoce się rozpadną a woda wyparuje. Przetrzeć dokładnie przez sitko, włożyć z powrotem do garnka, wlać czerwone wino, gotować powoli do czasu jego zredukowania się i powstania gęstego sosu.
Roladki z mozzarellą:
Ser mozzarella pokroić na dość grube, podłużne paski.
Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety, każdy z nich przeciąć wzdłuż na pół, nie rozcinając do końca. Następnie każdą z nich rozłożyć i cienko rozbić – najlepiej w foliowym woreczku, żeby mięso się nie rozrywało. Osolić, oprószyć pieprzem, położyć na nie kawałki mozzarelli i zwinąć.
Lekko rozgrzać olej na patelni, położyć roladki i smażyć ok. 20 sekund z każdej strony, żeby mięso się dookoła ścięło – dzięki temu roladki się nie rozpadną. Smażyć na małym ogniu 10-15 minut, często odwracając.
Wykonanie
Roladki z piersi kurczaka z mozzarellą wyłożyć na półmisek, polać sosem lub podawać go osobno w sosjerce.
|