Szybkie mini pączki z serkiem capreggio
W tym tygodniu jest już Tłusty Czwartek, z racji tego przedstawiamy Wam przepis na szybkie mini pączki z serkiem capreggio. Wersja dla zabieganych i zapracowanych, gdyż nie wymaga ona długiego oczekiwania na wyrastanie ciasta. Małe pączusie wychodzą puszyste, lekkie i bardzo smaczne, a nutka pomarańczy i rumu dodaje im przyjemnych walorów smakowych.
Szybkie mini pączki z serkiem capreggio – składniki
- 250 g serka capreggio
- 250 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 3 łyżki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki rumu lub 1 łyżkę octu
- 800 g smalcu do smażenia
Przygotowanie
Do serka capreggio dodać mleko, dokładnie wymieszać.
Pomarańczę sparzyć, z połowy zetrzeć skórkę.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po kolei jajka, cały czas ucierając.
Do utartej masy wmiksować stopniowo serek, po nim przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz rum lub ocet, wymieszać.
W niewysokim, szerokim garnku powoli rozgrzać smalec do 180oC. Łyżką zanurzaną w zimnym oleju nabierać porcje ciasta i wkładać je do gorącego tłuszczu. Smażyć do zrumienienia się, odwrócić i również zrumienić. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Pączki bardzo dobrze smakują posypane cukrem pudrem lub obtoczone jeszcze na gorąco cukrem zmieszanym z cynamonem.