Zapiekane puree z ziemniaków
Ziemniaki są najczęstszym dodatkiem do tradycyjnego obiadu. Mogą być podawane z wody, jako puree, tłuczone, podsmażane lub pieczone. W dzisiejszym przepisie proponujemy połączenie dwóch wariantów i przygotowanie zapiekanego puree z ziemniaków, co z pewnością nieco odmieni nasz codzienny posiłek, a także przypadnie do gustu wszystkim go jedzącym. Tak podane zapiekane puree z ziemniaków wzbogacone są gałką muszkatołową i zapieczone pod kołderką z jajek i śmietany. Pyszne i proste. 🙂
Zapiekane puree z ziemniaków – składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- margaryna do posmarowania naczynia żaroodpornego
- posiekany koperek
|
Wykonanie
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pognieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać podgrzane mleko, masło, gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego margaryną i wyrównać powierzchnię.
Jajka wbić do miseczki, dodać śmietanę, wymieszać. Wylać na puree ziemniaczane.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 35 minut.
Zapiekane puree ziemniaczane podawać posypane posiekanym koperkiem.
|