Strudel jabłkowy
Wreszcie zdecydowaliśmy się na strudel jabłkowy, w tym roku długo odkładaliśmy zrobienie tego ciasta, ale do tej pory dogadzaliśmy sobie innymi słodkościami. Do jego nafaszerowania użyliśmy mnóstwa jabłek, aż we dwoje upychaliśmy je przy zamykaniu, żeby nic nie wypadło. 🙂 W przepisie podajemy już taką ilość, że nikt nie będzie miał problemu z zawinięciem ciasta w ładny strudel. Rodzynki nasączyliśmy w miodzie pitnym, żeby smak był jeszcze bardziej wyraźny, do tego posiekane orzechy i taki deser można jeść co tydzień. Czyż można się jemu oprzeć, skoro prosty strudel jabłkowy z ciastem francuskim doskonale komponuje się również z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną? 🙂
Strudel jabłkowy – składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g twardych jabłek
- 50 g orzechów włoskich
- 70 g rodzynek
- 30 g bułki tartej
- 4 łyżki kisielu cytrynowego
- sok z jednej cytryny
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20 g rozpuszczonego masła
- miód pitny do namoczenia rodzynek (opcjonalnie)
- szczypta soli
|
Wykonanie
Rodzynki zalać miodem pitnym, odstawić do namoczenia na ok. 10 minut.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, a te na mniejsze kawałki. Całość wrzucić do miski z sokiem z cytryny, dodać cukier, cynamon, cukier wanilinowy, posiekane orzechy, rodzynki oraz szczyptę soli, wymieszać. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru soku.
Jabłka po odsączeniu wymieszać z kisielem i bułką tartą.
Ciasto po rozłożeniu wraz z papierem przełożyć na blachę do pieczenia, posmarować je częścią rozpuszczonego masła. Na 1/2 ciasta wyłożyć przygotowane jabłka, zostawiając wolne miejsce po bokach. Całość zwinąć w roladę, rozpoczynając od części z jabłkami, dokładnie zlepić brzegi. Na koniec wierzch posmarować resztą roztopionego masła.
Strudel jabłkowy na cieście francuskim piec w piekarniku nagrzanym do 200oC (z termoobiegiem) przez 35 minut.
|