Sernik z mango

Święta wielkanocne powinny być przede wszystkim rodzinne, smaczne i kolorowe. Propozycja na sernik z mango jest więc jak najbardziej odpowiednia na ten świąteczny czas. Lekki, kremowy sernik z dodatkiem pulpy z mango na spodzie z herbatników jest szybki do zrobienia i szybki do zjedzenia. 🙂 Porcja zadowoli każdego z domowników oraz gości i z pewnością każdy z nich będzie rozglądał się za dokładką. Takich smacznych świąt tam życzymy.
Sernik z mango – składniki
Masa serowa z mango:
- 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietany 18%
- 425 g pulpy z mango
- 100 g cukru
- 3 jajka wielkości L
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
Spód z herbatników:
- 150 g herbatników
- 70 g masła
- 1 łyżka cukru
Polewa:
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Spód z herbatników:
Masło rozpuścić w mikrofalówce, odstawić do przestygnięcia.
Herbatniki rozdrobnić, używając malaksera. Wlać masło, wsypać cukier, ponownie zmiksować.
Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie równomiernie rozłożyć i docisnąć herbatniki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa serowa z mango:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc najlepiej wyjąć je na co najmniej 3 godziny przed pieczeniem sernika.
Z pulpy odłożyć 2-3 łyżki do ozdobienia ciasta.
Do misy miksera przełożyć ser twarogowy, mascarpone dodać śmietanę, pulpę z mango, cukier, jajka oraz mąkę pszenną. Całość krótko zmiksować na niewielkich obrotach – do połączenia się składników.
Wykonanie
Na najniższy poziom w piekarniku wsunąć dużą i głęboką blachę wypełnioną wodą. Na środkowy poziom włożyć stalowy ruszt w wyposażenia piekarnika. Włączyć piekarnik na 160oC (z termoobiegiem).
Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód z herbatników, wyrównać jej powierzchnię, delikatnie poruszając formą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 65-70 minut.
Po tym czasie wodę wylać, a sernik z mango pozostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
200 g śmietany 18% wymieszać z łyżką cukru oraz łyżką soku z cytryny, rozprowadzić na wierzchu zimnego sernika. Odłożoną pulpą z mango udekorować sernik, robiąc z niej esy-floresy na śmietanie. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Podobne przepisy
