Zupa gulaszowa
Naszła nas ochota na pyszną i sycącą, lekko pikantną zupę. Pierwszym pomysłem była zupa gulaszowa, bogata w mięso, warzywa oraz wyrazisty, paprykowy smak. Oprócz popularnej czerwonej papryki w proszku dodaliśmy także dużą łyżkę wędzonej papryki, co jeszcze bardziej podkręciło smak. Z podanych składników wyszedł nam spory gar zupy, ale po zjedzeniu ostatniego talerza stwierdziliśmy, że szkoda, że zupa gulaszowa już się skończyła.
Zupa gulaszowa – składniki
- 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
- 500 g wołowiny (pręgi wołowej lub polędwicy)
- 500 g ziemniaków
- 3 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki papryki chili
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka jałowca
- 10 ziarenek kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- 2 1/2 litra wody
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Wołowinę i wieprzowinę pokroić w paski lub kostkę. Następnie obsmażać partiami na mocno rozgrzanym oleju, przekładać do dużego garnka. Wlać do niego 2 litry wody, postawić na ogniu.
Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki, seler obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na tę samą patelnię, na której było smażone mięso, dolać łyżkę oleju, smażyć 5 minut. Po tym czasie do warzyw dosypać słodką, wędzoną i ostrą paprykę oraz kminek, wymieszać, podsmażać 2-3 minuty. Wlać 2 szklanki wody, wymieszać, aby zebrać wszystkie smaki, przelać do garnka z mięsem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i ziarenka kolorowego pieprzu, wsypać płaską łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować 60 minut.
W tym czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę.
Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i białe błonki, pokroić w dużą kostkę.
Po upływie godziny do zupy dodać pomidory z puszki oraz ziemniaki, gotować ok. 30 minut – aż ziemniaki będą miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania dorzucić paprykę.
Zupę gulaszową doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Można podawać z pieczywem, kwaśną śmietaną i posypaną posiekaną natką pietruszki.
|