Pieczona perliczka

M&B
Pieczona perliczka

Jakiś czas temu po raz pierwszy piekliśmy perliczkę i w związku z tym przeglądaliśmy stare książki kucharskie w poszukiwaniu najlepszego sposobu pieczenia. Wyczytaliśmy, że mięso perliczki jest dość suche i należy obłożyć je boczkiem lub słoniną oraz wlać wodę lub rosół, a podczas pieczenia często polewać wytworzonym sosem. Mięso pieczonej perliczki jest delikatne i faktycznie chude, w smaku nieco bardziej wyraziste od kurczaka, ale nie tak bardzo jak kaczka lub gęś. Na pewno będziemy wyglądać kolejnej dostawy do sklepu, bo perliczka nam zasmakowała. 🙂

Pieczona perliczka sładniki

  • 1 perliczka
  • 150 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/2 szklanki wody lub rosołu
  • sól, pieprz




Wykonanie

Perliczkę umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem i solą, do środka włożyć cząstki obranej pomarańczy. Obłożyć plastrami boczku i przełożyć na blachę do pieczenia. Wlać 1/2 szklanki wody lub rosołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem około 1 godzinę 50 minut. Boczek mniej więcej po godzinie zdjąć. Perliczkę podczas całego pieczenia dość często polewać sosem, a w razie konieczności dolać więcej wody lub rosołu.

Pieczoną perliczkę po wyjęciu z piekarnika pozostawić na 10 minut, żeby mięso odpoczęło.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pieczona perliczka
Autor
Opublikowane

2 Komentarze

  • M&B

    26 stycznia 2020 at 22:51

    Hmmm. Tego nie wiemy, ale wyjaśnimy, że chodziło o to, że można wlać wodę lub rosół, jeśli ktoś go akurat ma. Kluczowe jest słowo „lub”. 🙂

  • nazywaccz

    24 stycznia 2020 at 21:31

    Jak oddzielić wodę od rosołu, bardzo proszę o podanie sposobu

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis