Pieczona perliczka

Jakiś czas temu po raz pierwszy piekliśmy perliczkę i w związku z tym przeglądaliśmy stare książki kucharskie w poszukiwaniu najlepszego sposobu pieczenia. Wyczytaliśmy, że mięso perliczki jest dość suche i należy obłożyć je boczkiem lub słoniną oraz wlać wodę lub rosół, a podczas pieczenia często polewać wytworzonym sosem. Mięso pieczonej perliczki jest delikatne i faktycznie chude, w smaku nieco bardziej wyraziste od kurczaka, ale nie tak bardzo jak kaczka lub gęś. Na pewno będziemy wyglądać kolejnej dostawy do sklepu, bo perliczka nam zasmakowała. 🙂
Pieczona perliczka sładniki
- 1 perliczka
- 150 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
- 1/2 pomarańczy
- 1/2 szklanki wody lub rosołu
- sól, pieprz
|
Wykonanie
Perliczkę umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem i solą, do środka włożyć cząstki obranej pomarańczy. Obłożyć plastrami boczku i przełożyć na blachę do pieczenia. Wlać 1/2 szklanki wody lub rosołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem około 1 godzinę 50 minut. Boczek mniej więcej po godzinie zdjąć. Perliczkę podczas całego pieczenia dość często polewać sosem, a w razie konieczności dolać więcej wody lub rosołu.
Pieczoną perliczkę po wyjęciu z piekarnika pozostawić na 10 minut, żeby mięso odpoczęło.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
26 stycznia 2020 at 22:51
Hmmm. Tego nie wiemy, ale wyjaśnimy, że chodziło o to, że można wlać wodę lub rosół, jeśli ktoś go akurat ma. Kluczowe jest słowo „lub”. 🙂
nazywaccz
24 stycznia 2020 at 21:31
Jak oddzielić wodę od rosołu, bardzo proszę o podanie sposobu