Ryż z sosem truskawkowym i serem
Z braku czasu musieliśmy się ograniczyć do obiadokolacji i to prostej i szybkiej, dlatego zdecydowaliśmy się na ryż z truskawkami. Jednak sięgamy po ten posiłek nie tylko z konieczności, ale przede wszystkim dlatego, że ryż z sosem truskawkowym i serem jest bardzo dobrą odmianą dla tłustych dań i można go jeść także późniejszą porą, gdy wieczorem wraca się głodnym do domu. Użyliśmy świeżych truskawek, ale można je zastąpić jakimkolwiek dżemem owocowym, wystarczy go podgrzać i ewentualnie dosłodzić.
Ryż z sosem truskawkowym i serem – składniki
- 3/4 szklanki ryżu
- 250 g białego sera
- 5-6 łyżek śmietany 18%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 500 g świeżych lub mrożonych truskawek
- cukier do posłodzenia sera i truskawek
|
Przygotowanie
Ryż opłukać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Biały ser włożyć do miski, dodać śmietanę, cukier wanilinowy, zblendować na kremową konsystencję, posłodzić do smaku.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, gotować na małym ogniu 10-15 minut, zblendować, dodać cukier do smaku. Ponownie postawić na ogień, gotować kilka minut, aby sos zgęstniał.
Gorący ryż wyłożyć na talerz, na niego położyć porcję białego sera, polać sosem truskawkowym.
|