Mazurek kajmakowy

M&B
Mazurek kajmakowy

Mazurkiem kajmakowym, z myślą o blogu, rozpoczęliśmy tegoroczne świąteczne wypieki. Mazurek kajmakowy jest to najprostsza wersja wielkanocnych mazurków, którego podstawą jest doskonałe kruche ciasto. Po jego upieczeniu wystarczy jedynie rozsmarować masę krówkową i ozdobić bakaliami. 🙂 Tę łatwość w zrobieniu mazurka kajmakowego można wykorzystać włączając dzieci w przedświąteczne przygotowania, z pewnością taka zabawa im się spodoba.

Mazurek kajmakowy – składniki

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 70 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Dodatki:




Przygotowanie

Kruche ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać zimne masło w kawałkach, posiekać nożem. Dodać cukier, żółtko, wodę oraz szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto. Włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.

3/4 ciasta rozwałkować, formując prostokąt (ok.20/30cm), z pozostałej części zrobić wałeczki i wylepić nimi brzegi. Kruche ciasto ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20-25 minut, wyjąć i przestudzić.

Wykonanie

Na kruchym cieście rozsmarować masę krówkową, ozdobić bakaliami.

Mazurek kajmakowy z bakaliami przechowywać w chłodnym miejscu.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Mazurek kajmakowy
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis