Mazurek kajmakowy

Mazurkiem kajmakowym, z myślą o blogu, rozpoczęliśmy tegoroczne świąteczne wypieki. Mazurek kajmakowy jest to najprostsza wersja wielkanocnych mazurków, którego podstawą jest doskonałe kruche ciasto. Po jego upieczeniu wystarczy jedynie rozsmarować masę krówkową i ozdobić bakaliami. 🙂 Tę łatwość w zrobieniu mazurka kajmakowego można wykorzystać włączając dzieci w przedświąteczne przygotowania, z pewnością taka zabawa im się spodoba.
Mazurek kajmakowy – składniki
Kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 70 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 szczypta soli
Dodatki:
- 1/2 puszki masy krówkowej
- bakalie do dekoracji
|
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać zimne masło w kawałkach, posiekać nożem. Dodać cukier, żółtko, wodę oraz szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto. Włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
3/4 ciasta rozwałkować, formując prostokąt (ok.20/30cm), z pozostałej części zrobić wałeczki i wylepić nimi brzegi. Kruche ciasto ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20-25 minut, wyjąć i przestudzić.
Wykonanie
Na kruchym cieście rozsmarować masę krówkową, ozdobić bakaliami.
Mazurek kajmakowy z bakaliami przechowywać w chłodnym miejscu.
|
Podobne przepisy





