Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Każdej wiosny pieczemy sobie ciasto drożdżowe z rabarbarem, w tym roku nie mogło być inaczej. Kwaskowatość warzywa doskonale komponuje się z lekko słodkim ciastem i kruszonką. Ta ostatnia nie tylko przełamuje kwaśny smak rabarbaru, ale dodatkowo wchłania sok i dzięki temu wypiek nie jest rozmoczony. Ciasto drożdżowe jest puszyste, delikatne i bardzo aromatyczne, a maślany smak nie pozwala ograniczyć się do zjedzenia tylko jednego kawałka. 😉
Ciasto drożdżowe z rabarbarem – składniki
Drożdżowe ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 45 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 żółtka w temperaturze pokojowej
- 1 szczypta soli
- 100 g masła
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru
- 30 g masła w temperaturze pokojowej
Owoce na ciasto:
- 600 g rabarbaru
|
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe:
Masło rozpuścić, przestudzić.
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać 1/2 szklanki lekko podgrzanego mleka (ok. 30oC) i 3 łyżki mąki. Rozmieszać składniki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby rozczyn wyrósł.
Resztę mąki przesiać do dużej miski, wsypać pozostały cukier, dodać żółtka, 1/2 szklanki lekko ciepłego mleka, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść jednolite, sprężyste ciasto, które powinno odchodzić od ręki i miski.
Do ciasta dodać skórkę startą z wyparzonej cytryny, rum, ekstrakt waniliowy i masło. Ponownie wyrabiać, aby nowe składniki dobrze się połączyły z ciastem. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Do miski wyspać obie mąki, cukier, dodać masło. Całość rozcierać palcami, aby powstały grudki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Owoce na ciasto:
Rabarbar obrać, opłukać, pokroić na kawałki.
Wykonanie
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozłożyć drożdżowe ciasto, poukładać rabarbar, następnie rozsypać kruszonkę. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 175oC (z termoobiegiem).
|
1 Komentarze
Kasia Tapenda
17 maja 2016 at 00:42
Absolutene mistrzostwo świata, którym miałam okazje rozkoszować sie podczas ostatnigo łikendu. To nic, że zżarłam pół blachy i potem miałam wyrzuty sumienia. Nie mogłam porzestać na jedym kawałku. do tego wielka kawa z mlekiem 😀
pozdrawiam serdecznie Kasia