Cynamonowe rollsy z jabłkami

M&B
Cynamonowe rollsy z jabłkami

Cynamonowe rollsy z jabłkami to kwintesencja pięknej polskiej jesieni. Złociste bułeczki nadziane jabłkami prażonymi w karmelu mają jedną wadę – bardzo szybko znikają. 🙂 Bo czyż można się oprzeć pachnącym cynamonem drożdżowym zawijasom z kawałkami jabłek? Na długie jesienne wieczory nie ma nic lepszego niż ciepły, kubek gorącej herbaty i cynamonowe rollsy na talerzyku.

Cynamonowe rollsy z jabłkami – składniki

Drożdżowe ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 45 g świeżych drożdży
  • 2 jajka (wielkości L)
  • 250 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 szczypta soli

Karmelizowane jabłka:

Dodatkowo do nadzienia:

  • 50 g masła
  • 7 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 jajko




Przygotowanie

Karmelizowane jabłka:

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na niewielkie kawałki.

Do garnka wsypać 2 łyżki cukru trzcinowego, podgrzewać na małym ogniu, aby się rozpuścił. Następnie dodać masło, przemieszać, chwilę gotować, aż zrobi się karmel. Wsypać kawałki jabłek, cynamon oraz goździki, wymieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem 10-15 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Drożdżowe ciasto:

Do miski wkruszyć drożdże, dodać 50 g cukru, wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Wlać mleko podgrzane do ok. 30oC, wsypać dwie czubate łyżki mąki, przemieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

W tym czasie masło rozpuścić w mikrofalówce. Pozostawić do przestygnięcia.

Do misy miksera wsypać resztę mąki, cukru i szczyptę soli, wymieszać. Wlać jajka oraz wyrośnięty rozczyn, wyrabiać kilka minut przy użyciu haka. Po czym wlać przestudzone masło, ponownie wyrabiać, aż całe masło się wchłonie.

Przykryć ściereczką, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Dodatkowo do nadzienia:

Masło rozpuścić, wymieszać z cukrem trzcinowym i cynamonem.

Wykonanie

Na blat podsypany mąką wyłożyć drożdżowe ciasto, rozwałkować je na prostokąt o wymiarach ok. 35/45 cm.

Na cieście rozprowadzić wystudzone masło z cukrem trzcinowym i cynamonem, zachowując na jednej z dłuższych krawędzi ok. 2 cm marginesu. Następnie równomiernie rozłożyć karmelizowane jabłka.

Ciasto dość ciasno zwijać wzdłuż krótszej krawędzi w kierunku nieposmarowanego brzegu. Pokroić je na plastry o grubości 2-3 cm – zamiast noża można użyć nici dentystycznej, którą należy włożyć pod ciasto, a jej końce skrzyżować na górze i pociągnąć w przeciwnych kierunkach.

Rollsy z jabłkami układać na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem ok. 20 minut – do zezłocenia się ciasta.

Cynamonowe rollsy z jabłkami po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.




Cynamonowe rollsy z jabłkami

Cynamonowe rollsy z jabłkami

Cynamonowe rollsy z jabłkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Cynamonowe rollsy z jabłkami
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 Komentarze

  • M&B

    4 grudnia 2021 at 20:28

    Polecamy, bułeczki są idealne na śniadania, do kawki i wieczornej herbatki.

  • @podjablonia

    4 grudnia 2021 at 18:34

    Połączenie drożdżowej bułeczki z jabłkami i cynamonem bardzo przemawia do mojej kulinarnej wyobraźni i chętnie przetestuję przepis w realu. Dziękuję

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis