Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Zupa Pho

Zupa Pho

W ten weekend wyruszyliśmy w smakową podróż do Wietnamu i ugotowaliśmy jedną z najbardziej znanych zup – zupę pho. Jest to głęboki w smaku, aromatyczny, słodko-kwaśny bulion przygotowany z dużej ilości różnych mięs wołowych z kośćmi. W wielu przepisach poleca się gotować zupę z dodatkiem kości wołowych, tych jednak nie udało nam się dostać, ale zamówiliśmy w masarni ogon wołowy, dzięki któremu wywar nabrał lekkiej kleistości. Zupa podana z makaronem ryżowym oraz kolendrą, szczypiorkiem i ostrą papryką zachwyciła nas swoim oryginalnym smakiem, który podkręcał kawałek świeżej limonki. Naszą kulinarną podróż do Wietnamu bez wychodzenia z domu uważamy za bardzo udaną. 🙂

Zupa Pho – składniki

  • 1 kg ogonów wołowych
  • 700 g szpondra
  • 700 g rostbefu z kością
  • 3 średnie cebule
  • 6 cm korzenia imbiru
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 1 łyżka pieprzu kolorowego w ziarenkach
  • 2 laski cynamonu
  • 3 owoce zielonego kardamonu
  • 100 ml sosu rybnego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Do podania:

  • makaron ryżowy
  • limonka
  • świeża kolendra
  • szczypiorek
  • ostra papryka




Wykonanie

Cebule obrać, przekroić na połówki i opalić nad ogniem kuchenki. Jeśli nie mamy takiej możliwości, to można opalić je palnikiem lub na suchej patelni.

Na suchą patelnię wsypać anyż, goździki, pieprz kolorowy, połamane laski cynamonu oraz kardamon. Prażyć, aż przyprawy uwolnią swój aromat.

Korzeń imbiru obrać, pokroić w plasterki.

Mięso umyć, przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut. Po tym czasie mięso wyjąć, wodę wylać, a garnek umyć. Następnie mięso opłukać, włożyć z powrotem do garnka, ponownie zalać świeżą wodą i postawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień, wrzucić imbir, opalone cebule oraz przyprawy (można je wcześniej zawinąć w gazę lub włożyć do zaparzacza do herbaty). Wsypać cukier, wlać sos rybny oraz sos sojowy.

Zupę gotować pod przykryciem 4-5 godzin na małym ogniu tak, aby tylko lekko pyrkała.

Przed podaniem przygotować makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu, posiekać kolendrę i szczypiorek, a limonkę oraz ostrą paprykę pokroić w cienkie plasterki.

Do miseczek wyłożyć porcje makaronu ryżowego, ułożyć na nim plasterki limonki i papryki, posypać kolendrą i szczypiorkiem. Wlać gorącą zupę pho, dodać kawałki gotowanej wołowiny.




Zupa Pho

Zupa Pho

Zupa Pho

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa Pho
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.