Ogórki małosolne
Gdy tylko na grządkach pojawiały się pierwsze gruntowe ogórki gotowe do zerwania, moja Mama robiła z nich ogórki małosolne w wielkim słoju. Naszym zadaniem było przynieść liści wiśni, czarnej porzeczki oraz chrzanu i zerwać dojrzewający koper z wielkimi baldachami. Czasami sięgaliśmy także po liście rosnących przy domu dębów, które miały nadać ogórkom małosolnym wyjątkowego smaku i aromatu. Pamiętam, że zawsze chciałam, aby liści i dodatków było jak najwięcej i pakowałam do słoika wszystko to, co przyniosłam z ogrodu. 🙂 Ponieważ byłyśmy dość niecierpliwe, Mama nacinała końce ogórków, czasami także zalewała je ciepłą wodą, abyśmy już na drugi dzień miały ogórki małosolne do obiadu lub na kanapkę. Teraz także przez cały ogórkowy sezon w domu stoi nastawiony wielki słój ogórków, po które można zawsze sięgnąć i schrupać ze smakiem. 🙂
Składniki na ogórki małosolne
- 1/2 kg ogórków gruntowych
- 1 łyżka soli gruboziarnistej (np. kamiennej lub morskiej)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 zestaw do kiszenia lub pęczek kopru, kawałek chrzanu, liście chrzanu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- opcjonalnie – liście wiśni, porzeczki lub dębu
|
Wykonanie
W garnku zagotować litr wody z dodatkiem soli, odstawić do wystygnięcia.
Ogórki dokładnie umyć.
Czosnek i chrzan obrać, chrzan pokroić na mniejsze kawałki.
Do glinianego garnka lub dużego słoika włożyć część kopru, dwa ząbki czosnku, wsypać gorczycę. Ciasno ułożyć ogórki, przekładając je liśćmi chrzanu i resztą kopru, wcisnąć kawałki chrzanu oraz pozostałe ząbki czosnku. Zalać ostudzoną wodą, tak aby ogórki były nią przykryte. Przykryć talerzykiem i docisnąć słoikiem wypełnionym wodą, aby ogórki nie wypływały ponad powierzchnię wody.
Ogórki małosolne odstawić na 2-3 dni, z każdym kolejnym są coraz mocniej ukiszone.
|