Babka serowa

M&B
Babka serowa

To nasza ostatnia wielkanocna babka upieczona w tym roku, do której wykorzystaliśmy biały ser. Jest złocista, puszysta, delikatna w smaku i niezbyt słodka. Przyozdobiliśmy ją tylko cukrem pudrem, ale można do tego wykorzystać polewę czekoladową lub lukier i z pewnością babka serowa będzie ozdobą wielkanocnego stołu. 🙂

Babka serowa – składniki

  • 250 g białego sera
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 jajek (wielkość L) o temperaturze pokojowej
  • 250 mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia formy




Wykonanie

Ser zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć na puszystą, białą masę.

Do masła wbijać kolejno po jednym jajku – dokładnie połączyć przed dodaniem następnego.

Dodawać po łyżce białego sera, cały czasu miksując na wysokich obrotach.

Do masy wsypywać partiami przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną – za każdym razem dobrze zmiksować, żeby nie powstały grudki.

Dużą formę na babki natłuścić margaryną, przełożyć do niej ciasto (maksymalnie do 2/3 wysokości formy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), babkę serową piec 60 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Babka serowa
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis