Babka serowa
To nasza ostatnia wielkanocna babka upieczona w tym roku, do której wykorzystaliśmy biały ser. Jest złocista, puszysta, delikatna w smaku i niezbyt słodka. Przyozdobiliśmy ją tylko cukrem pudrem, ale można do tego wykorzystać polewę czekoladową lub lukier i z pewnością babka serowa będzie ozdobą wielkanocnego stołu. 🙂
Babka serowa – składniki
- 250 g białego sera
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 5 jajek (wielkość L) o temperaturze pokojowej
- 250 mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia formy
|
Wykonanie
Ser zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć na puszystą, białą masę.
Do masła wbijać kolejno po jednym jajku – dokładnie połączyć przed dodaniem następnego.
Dodawać po łyżce białego sera, cały czasu miksując na wysokich obrotach.
Do masy wsypywać partiami przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną – za każdym razem dobrze zmiksować, żeby nie powstały grudki.
Dużą formę na babki natłuścić margaryną, przełożyć do niej ciasto (maksymalnie do 2/3 wysokości formy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), babkę serową piec 60 minut.
|