Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Babka serowa

Print Friendly, PDF & Email

babka_serowa

To nasza ostatnia wielkanocna babka upieczona w tym roku, do której wykorzystaliśmy biały ser. Jest złocista, puszysta, delikatna w smaku i niezbyt słodka. Przyozdobiliśmy ją tylko cukrem pudrem, ale można do tego wykorzystać polewę czekoladową lub lukier i z pewnością babka serowa będzie ozdobą wielkanocnego stołu. 🙂

Składniki na babkę serową

  • 250 g białego sera
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 jajek (wielkość L) o temperaturze pokojowej
  • 250 mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia formy




Wykonanie

Ser zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć na puszystą, białą masę.

Do masła wbijać kolejno po jednym jajku – dokładnie połączyć przed dodaniem następnego.

Dodawać po łyżce białego sera, cały czasu miksując na wysokich obrotach.

Do masy wsypywać partiami przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną – za każdym razem dobrze zmiksować, żeby nie powstały grudki.

Dużą formę na babki natłuścić margaryną, przełożyć do niej ciasto (maksymalnie do 2/3 wysokości formy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), babkę serową piec 60 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *